Home | De Shih Tzu en alleen zijn

De Shih Tzu en alleen zijn

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu is een gezelschapshond die niet graag alleen is en ook niet te lang alleen thuis kan worden gelaten, maar daar kun je je dier wel aan leren wennen. Wil je graag een Shih Tzu aanschaffen of adopteren? Kijk dan eerst goed hoe je thuissituatie is, of je vaak van huis bent en hoeveel tijd je kunt doorbrengen met je huisdier.

Vraag je zeker af of een Shih Tzu goed alleen kan zijn en wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond best een tijdje zonder gezelschap kan. Alles over je Shih Tzu alleen thuis laten en hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in dit artikel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Niet alleen voor het gezelschap maar ook voor samen actief bezig zijn

Een Shih Tzu is een hondje dat erg van gezelschap houdt en al helemaal van dat van de mensen die voor hem zorgen. Heb je eenmaal een Shih Tzu in huis, dan zal het beestje weinig van je zijde wijken en graag bij je zijn.

Dit kan zijn om te knuffelen of om lekker dicht bij je te slapen maar een Shih Tzu houdt zeker ook van de nodige beweging op zijn tijd en wil best rennen, spelen en slimme spelletjes met je doen. Het is nu eenmaal een intelligent hondenras dat veel leren kan. Een Shih Tzu heeft zowel fysiek als geestelijk voldoende uitdaging nodig om gezond en blij te blijven.

Leer je hond alleen zijn aan

Van de Shih Tzu is bekend dat de hond graag in gezelschap is van mensen die het beestje goed kent en dat het ras ook goed met andere honden en dieren kan omgaan. Je kunt, ook al zou je het willen, natuurlijk niet 24/7 bij je Shih Tzu blijven dus het is belangrijk dat je je hondje aanleert dat hij of zij ook af en toe alleen kan zijn.

Een Shih Tzu wordt vaak door oudere mensen als gezelschap gekozen en die zijn doorgaans veel thuis maar ook die zullen er wel eens niet zijn. Iedereen gaat immers wel eens van huis om bij een ander op bezoek te gaan, een dagje of avond uit te gaan of boodschappen te gaan halen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Laat alleen blijven geen straf zijn

Het is bij een Shih Tzu belangrijk dat je je hond van jongs af aan leert dat een keertje alleen zijn er ook bij hoort en dat dit geen straf is. Sommige mensen kopen een bench waar de hond in kan slapen als ze er zelf niet zijn maar zorg er wel voor dat je hond er vaker in ligt zodat de bench niet enkel met alleen zijn wordt geassocieerd.

Heb je een Shih Tzu pup aangeschaft? Leer deze dan ook alleen thuis te blijven. Doe dit in kleine stapjes zodat het voor je hond makkelijk is dit aan te leren. De Shih Tzu is intelligent genoeg om snel door te hebben wat er gebeurt als jij weggaat.

Zorg voor voldoende afleiding en vermaak als je hond alleen is

Zorg ervoor dat je hond voldoende speelgoed heeft, eten en drinken heeft gehad of tot de beschikking heeft als je er niet bent. Zo wordt het alleen zijn minder moeilijk en zal je hond zich niet snel vervelen en zich gaan uitkuren op je meubels of andere spulletjes. Laat je hond uit voordat je zelf vertrekt en zorg dat je huisdier lekker moe is zodat het goed slaapt als jij er zelf niet bent.

Als je thuiskomt en je hondje heeft het goed gedaan, beloon je Shih Tzu dan ook altijd. Als je maatje enthousiast op je afkomt word jij daar natuurlijk blij van en het is tevens een teken dat je viervoeter erg blij is om jou te zien en dat je er weer bent. Veel honden hebben nog wel eens de neiging te gaan blaffen of janken als je er niet bent.

Dit merk je zelf natuurlijk niet omdat je er niet bij bent. Janken is vervelend en sneu voor het beestje zelf maar kan tevens hinderlijk zijn voor andere mensen. Zorg er daarom altijd voor dat je huisdier niets tekort komt tijdens je afwezigheid en informeer bij de buren of je Shih Tzu stil geweest is. Zo ja, dan heeft je maatje zeker een beloning verdiend.

Neem je hond zoveel mogelijk is mee

Als je veel van huis bent, dan is de keuze voor een Shih Tzu niet echt handig en kun je beter naar een ander hondenras op zoek gaan of een ander huisdier kiezen. Heb je de mogelijkheid je hond mee te nemen als je gaat werken of een dagje weggaat? Doe dat dan zeker.

Dan heeft je Shih Tzu namelijk ook een prettige dag en hoeft je huisdier niet lange tijd alleen thuis te blijven. Eventjes is heus niet erg maar als een Shih Tzu weinig aandacht krijgt en verwaarloosd wordt, kan de hond echt depressief worden en er zelfs aan doodgaan omdat hij zich alleen voelt.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Shih Tzu

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zoek een goed alternatief voor alleen zijn

Ga je voor langere tijd weg, blijft je hond langere tijd alleen en kan meenemen echt niet? Zoek daar dan een oplossing voor. Denk bijvoorbeeld aan een hondenuitlaatservice, een pension of regel iemand die regelmatig je Shih Tzu uitlaat en ermee wandelt, speelt en knuffelt.

Zo kun je ervoor zorgen dat je maatje toch gezelschap heeft dat hij of zij vertrouwt en krijgt je huisdier de aandacht die het verdient.

Schaf een maatje aan

Een goede oplossing waardoor je hond niet alleen thuis is als jij een keertje weg bent, is het aanschaffen van een tweede hond. Dit kan een hond van hetzelfde ras zijn maar een Shih Tzu kan ook goed overweg met andere honden. Kijk goed of er een klik is tussen de honden en of ze het samen leuk hebben.

Zeker als je de tweede hond pas op een later tijdstip aanschaft zullen ze even aan elkaar moeten wennen. Als het mogelijk is, je er voldoende geld, ruimte, tijd en energie voor hebt, is het verstandig twee Shih Tzu puppy’s tegelijk aan te schaffen. Zo hebben ze altijd elkaars gezelschap en zijn ze nooit helemaal alleen thuis, ook al is baasje er even niet. En zeg nu zelf: samen is toch gezelliger!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!