Home | Wat voor kruisingen en mixen met een Shih Tzu bestaan er?

Wat voor kruisingen en mixen met een Shih Tzu bestaan er?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Shih Tzu wilt aanschaffen kun je naar een goede fokker gaan die is aangesloten bij een rasvereniging om een raszuiver exemplaar (met stamboom en de juiste papieren) te halen. Er zijn echter ook diverse kruisingen van dit hondenras die je met regelmaat tegenkomt.

Een Shih Tzu wordt nog al eens gekruist met andere kleine soorten zodat het een leuk, klein hondje oplevert. Wil je nu graag weten met wat voor andere honden de Shih Tzu regelmatig wordt gekruist en welke kruisingen er allemaal te koop zijn? Lees dan de volgende tekst goed door zodat je weet wat voor leuke hondjes je kunt aanschaffen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Met wat voor rassen wordt de Shih Tzu regelmatig gekruist?

De Shih Tzu kan met veel andere kleine honden gekruist worden maar de volgende combinaties zie je veelvuldig: een Shih Tzu kruising met een Maltezer, een Shih Tzu kruising met een Boomer, een Shih Tzu kruising met een Chihuahua en een Shih Tzu kruising met een Pomeriaan. Over alle genoemde kruisingen zullen we je wat vertellen zodat je weet met wat voor soort hondje je in dat geval te maken krijgt.

Shih Tzu Maltezer kruising

Een Maltezer hondje is een klein ras dat ook wel bekend staat onder de naam Maltezer Leeuwtje. De honden van dit ras zijn allemaal wit en zijn nagenoeg net zo klein als de Shih Tzu, vaak zelfs nog een paar centimeter kleiner. De Maltezer is net als de Shih Tzu een langharige hond die veel vachtverzorging nodig heeft. Het kleine leeuwtje kan getrimd worden zodat de hond een korte coupe krijgt en de ogen vrij zijn.

De Maltezer komt qua karakter goed overeen met de Shih Tzu want het is een levendig en actief hondje, een pienter type dat graag in het gezelschap van mensen is die hem aandacht geven en voor hem zorgen. Het ras op zich is niet heel eenvoudig te fokken maar de kruising met een Shih Tzu zie je vaker, mede omdat de hondjes op elkaar lijken.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Shih Tzu (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Shih Tzu Boomer kruising

Een Boomer is de naam die door mensen niet aan een ras wordt gegeven maar aan een kruising van meerdere hondenrassen door elkaar. Een Boomer is dan altijd al een kruising op zich. De naam is niet echt een zuiver ras maar wordt wel aan allerlei hondjes van dit soort gegeven. Een Boomer is een kruising van een Shih Tzu en een deel Maltezer of Lhasa Apso met een Bolognezer, Yorkshire Terriër en een Bichon Frise.

Hoe de Boomer er precies uit komt te zien hangt af van wat voor ras de moeder en vader van de pups zijn. Een Boomer komt in allerlei kleurencombinaties voor dus dat is net zo als bij een Shih Tzu. Een Shih Tzu Boomer kruising is langharig en heeft een goede vachtverzorging nodig. Zowel de Shih Tzu als de Boomer zijn leergierige gezelschapshonden die graag bij mensen zijn en actief bezig zijn. Zo krijg jij een maatje dat niet graag alleen is maar dat wel graag speelt en bij je wil zijn.

Shih Tzu Chihuahua mix

Een Shih Tzu wordt ook met een Chihuahua gekruist maar dan ontstaat er geen officieel erkende kruising. Dit wordt dan een mix van twee rassen genoemd. De mix is een gezelschapshond die graag bij mensen en soortgenoten kan zijn en veel leren kan, mits je daar de tijd voor neemt en er zo vroeg mogelijk begint.

Een Chihuahua kan namelijk best veel leren maar daarbij is consequent zijn belangrijk. De Chihuahua is nu eenmaal een wat vinniger type dan de Shih Tzu dus de mix zal dat waarschijnlijk ook zijn. Een Chihuahua komt voor in bruin, zwart en wit en combinaties daarvan dus gemengd met een Shih Tzu zijn er veel kleuren en patronen mogelijk. Omdat een Chihuahua behoorlijk kleiner is dan een Shih Tzu zullen de pups veel kleiner zijn dan een gemiddelde raszuivere hond van de als tweede genoemde soort.

Indien er gemixt wordt met een langharige Chihuahua heeft je kruising ook lang haar dat goed verzorgd dient te worden. Welke ogen de hond krijgt kan verschillen: deze zijn vrijwel altijd donker en sowieso rond maar bij de Shih Tzu liggen ze in de snuit, terwijl ze bij een Chihuahua meer uitpuilend zijn.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Shih Tzu

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Shih Tzu Pomeriaan kruising

Een erkende kruising van kleine hondenrassen is die tussen de Shih Tzu en de Pomeriaan. Beide hondenrassen lijken sterk op elkaar, zijn allebei langharig en komen in verschillende kleuren en kleurencombinaties voor.

De Pomeriaan is een Dwergkeeshond die net wat kleiner is dan de Shih Tzu, dus de pups die het resultaat zijn van een kruising zullen wat kleiner zijn dan een raszuivere Shih Tzu. Voor beide rassen geldt dat het actieve, energieke, waakse, speelse en gezellige gezinshonden zijn die niet vies zijn van een rondje rennen, spelen en het oplossen van puzzels en andere spelletjes. Het moge duidelijk zijn dat een kruising dezelfde karaktereigenschappen zal hebben als de beide rassen.

Het is bij de kruising wel belangrijk dat je deze goed opvoedt en er van jongs af aan mee traint. De Pomeriaan is namelijk net wat feller dan de Shih Tzu en als dit overheerst, is het zaak dat je ervoor zorgt dat de hond sociaal is en blijft ten opzichte van andere dieren en mensen.

Welke kruising past bij jou?

Als je voor een kruising met een Shih Tzu gaat kijken bij een fokker, kies dan voor een combinatie van rassen die je het meeste aanspreekt.

De een zal het liefst een wat feller en energieker hondje willen hebben terwijl de ander juist een wat rustiger exemplaar zoekt. Kijk goed hoeveel tijd en energie je aan je huisdier kunt besteden. Voor alle genoemde kruisingen geldt dat het actieve hondjes zijn die op zijn tijd graag eens bij je op schoot liggen en kunnen relaxen maar de ene soort doet dat net even wat meer dan de andere.

Voor alle kruisingen geldt dat het hondjes betreft met lang haar dat onderhoud nodig heeft en dat ze niet graag alleen worden gelaten. Bedenk daarom altijd goed of jij je hondje kunt bieden wat het nodig heeft voordat je er eentje aanschaft. Houd er rekening mee dat niet elke kruising even duur is dus kijk ook wat je financieel kunt en wilt besteden aan een huisdier.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Het is de laatste decennia erg populair geworden om van alle hondenrassen ook miniatuur rassen te creëren. Datzelfde is gedaan met de al kleine Shih Tzu en het is door fokkers geprobeerd om het beest nog kleiner te krijgen. De miniatuur versie van de Shih Tzu...

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Als we het hebben over de kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel, dan hebben we het over een van de meest schattige, lieve en pluizige hondensoorten ooit. De Shih Tzu x Poedel mix is een klein en krullig beestje met een stevige bouw, maar is ook bijzonder...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!