Home | Hoe oud wordt een Shih Tzu?

Hoe oud wordt een Shih Tzu?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een hondje aanschaft dan wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier hebben met je nieuwe maatje. Koop je een pup? Dan wil je deze jaren als gezinslid hebben en er veel mee ondernemen. Nu worden niet alle honden even oud en het kan erg verschillen per ras welke leeftijd ze gemiddeld kunnen behalen. Wil je graag meer weten over hoe oud een Shih Tzu kan worden en hoe je je hond gezond kunt houden? Lees dan zeker de volgende tekst eens door.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Hoe oud wordt een Shih Tzu gemiddeld?

Als je een Shih Tzu aanschaft, dan kiezen de meeste mensen voor een puppy. Deze kun je doorgaans op de leeftijd van zo’n acht tot negen weken ophalen bij een goede fokker. Soms zijn ze net even wat ouder voordat ze het nest en moederhond mogen verlaten maar dit kan verschillen per fokker en het beleid dat ze hanteren.

Jonger is zeker niet aan te raden omdat ze dan nog te afhankelijk zijn van de moeder en nog dingen ervan kunnen leren. Een Shih Tzu kan gemiddeld 12 tot 14 jaar oud worden.

Dit is voor een hondje van dat formaat heel normaal. Let wel: het is een gemiddelde dus er zijn ook hondjes bij die deze leeftijd niet halen en ook die ouder worden. Er is geen verschil in levensverwachting tussen een teefje en een reutje.

Hoe houd je je hond gezond?

Om als Shih Tzu de senior leeftijd te bereiken en dit ook nog eens te doen als gezonde hond, zijn bepaalde zaken erg belangrijk. Om te beginnen is de Shih Tzu natuurlijk een klein type hond dat nog wel eens de neiging heeft wat te zwaar te worden.

En ja, het zijn natuurlijk prima schoothondjes die op zijn tijd eens graag liggen te slapen of geknuffeld willen worden, maar beweging is belangrijk voor deze hondjes. Om overgewicht bij je Shih Tzu te voorkomen, dien je regelmatig met je beestje te wandelen, te rennen en te spelen. Overgewicht verkort namelijk de levensverwachting.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geef goed eten en let op dat je hond niet teveel snoept

Bij een goede lichaamsbeweging (voor zowel mens als dier) blijven jij en je hond lekker bezig en wordt je huisdier niet snel te dik. Let ook goed op met het voer dat je geeft: kies voor kwalitatief goed voer en geef niet te veel snoepjes. Iedere hond lust wel een traktatie op zijn tijd maar geef deze met mate en vermijd mensen eten waarin veel vet zit. Zo houd je je hond netjes op gewicht en is de kans dat je huisdier een mooie leeftijd bereikt meteen een heel stuk groter.

Haal een pup bij een erkende fokker

Iedere hond kan natuurlijk ziek worden en eerder komen te overlijden dan de gemiddelde leeftijd. Dit is niet bepaald leuk maar het gebeurt. Als je ervoor kiest een Shih Tzu pup aan te schaffen dan kun je daarvoor het beste naar een erkende fokker gaan. Deze zijn namelijk aangesloten bij een rasvereniging en werken volgens de daar geldende regels.

Dit betekent dat de gezondheid van de honden, zowel de pups als de moederhond, voorop staan. Als je een hondje bij een erkende fokker koopt, betaal je daar wat meer voor maar dan heb je wel een gezond beestje in huis gehaald dat met veel zorg is gefokt en grootgebracht. Kies je voor een hondje kopen bij een niet erkende (mogelijk malafide) fokker, dan is de kans veel groter dat je een diertje koopt dat al ziek is of dat snel komt te overlijden en dat wil je echt niet.

Zorg voor de nodige vaccinaties en medicatie

Als je een Shih Tzu pup of volwassen hond in huis haalt, zorg dan ook dat je alles hebt om er goed voor te zorgen. Dit betekent goed voer, een fijne mand en speelgoed maar ook materiaal om de vacht van je hondje goed te kunnen verzorgen. De Shih Tzu is nu eenmaal een langharige hond dus een goede vachtverzorging is uitermate belangrijk. Als je hond veel klitten krijgt of zelfs vervilte plekken in de vacht, of wanneer er vuil achterblijft tussen de lange haren dat mogelijk kan gaan irriteren of ontsteken, krijgt je hond pijn en kan dat zelfs zijn leven verkorten.

Zorg ook voor op tijd enten, ontvlooien en ontwormen zodat je hond daar niet ziek van wordt. Heeft je huisdier medicatie nodig omdat het aan een aandoening lijdt? Zorg dan dat je altijd voldoende in huis hebt en dien de medicijnen ook altijd op tijd toe. Zo kun je veel leed bij je huisdier voorkomen.

Leer alles over hoe je jouw Shih Tzu gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Shih Tzu zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voorkomende ziektes bij de Shih Tzu

Zoals bij elk hondenras het geval is, komen ook bij de Shih Tzu specifieke aandoeningen voor. Zaak dus om deze te voorkomen of te behandelen indien nodig. De meest in het oog springende aandoening waar een Shih Tzu mee te maken krijgt is problemen aan de luchtwegen.

Een Shih Tzu heeft een vrij korte snuit dus problemen zoals kortademigheid kunnen nog wel eens optreden, zeker met warmer weer. Laat je hond als het heet is niet op de warmste tijd van de dag uit, maak een wat korter ronde dan gebruikelijk en speel minder intensief zodat je hond niet buiten adem raakt of erg hijgt. Zorg voor veel plekken waar hij in de schaduw kan of kan afkoelen en ga altijd naar een dierenarts als zich klachten voordoen. Dit doe je overigens altijd het beste als je vermoedt dat je Shih Tzu wat mankeert.

Andere aandoeningen

Er zijn nog meer aandoeningen waarvoor het ras gevoelig is en die ook voorkomen bij kruisingen. Informeer altijd goed bij een fokker waar de Shih Tzu gevoelig voor is zodat je daarmee rekening kunt houden maar het vooral snel ontdekt als je hondje aan een bepaalde ziekte lijdt.

Dan ga je er mee naar de dierenarts om je hond weer beter te laten maken of de klachten te verlichten. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en blij oud wordt. We hebben ook een artikel geschreven over veelvoorkomende ziektes bij de Shih Tzu dat je kunt raadplegen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!