Home | Het verharen bij een Shih Tzu

Het verharen bij een Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is eigenlijk meer een inkoppertje want je weet het antwoord op de volgende vraag waarschijnlijk al. Verhaart een Shih Tzu erg? Ja, want je hebt wel te maken met een langharig type hond.

Je weet als je een Shih Tzu in huis haalt dat de hond veel en lang haar heeft maar je hoeft niet bang te zijn dat je huisdier heel het jaar door dikke pakken haar verliest want dit is natuurlijk ook niet het geval. Ruien en haar verliezen doet de Shih Tzu natuurlijk maar wil je graag weten wat je daaraan kunt doen om dit te verminderen?

Lees dan dit artikel eens door zodat je weet hoe dit probleem aan te pakken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De vacht van je Shih Tzu helpen te verzorgen

Een Shih Tzu is een hond met een vacht die speciale verzorging nodig heeft, in de regel dagelijks. Hier dien je als baasje wel degelijk rekening mee te houden want dit kost je de nodige tijd en energie om te doen. Het is een langharig gefokt ras dat zelf niet de volledige vachtverzorging kan doen en daarbij wel wat hulp kan gebruiken.

Je dient een hond van dit ras dagelijks te borstelen want de vacht is erg gevoelig voor klitten. Daarnaast is het belangrijk er zoveel mogelijk zand en ander vuil uit te halen zodat dit niet gaat irriteren op de huid van de hond.

Twee keer per jaar in de rui

Voor nagenoeg de meeste hondenrassen (enige uitzonderingen daargelaten) geldt dat ze minimaal twee keer per jaar in de rui komen en de Shih Tzu vormt daar geen uitzondering op. De hond vervangt nu eenmaal jaarlijks de zomervacht voor een dikkere winterjas en de winterharen voor een wat dunner zomerpak. Dit betekent dat je hond op dat moment meer losse haren heeft dan normaal en er dus ook meer verliest. Is je Shih Tzu in de rui? Dan is het nog belangrijker dan anders dat je je huisdier goed borstelt.

Op die manier borstel je namelijk alle losse kriebelhaartjes er goed uit en dat is fijn voor je hond want daar heeft hij alleen maar last van. De losse haren kijken vaak doffer waardoor de vacht van je hond minder glanst dan normaal dus daarom moeten ze er ook echt gewoon goed uit.

Let op: De verzorging van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verzorg de vacht van de Shih Tzu extra tijdens het verharen

Als je hond extra verhaart, is kammen of borstelen heel belangrijk maar dit geldt het hele jaar door voor een Shih Tzu. Juist door het lange haar verharen ze veel en dien je de vacht goed te verzorgen. De lange haren maken dat je het als baasje niet zo goed kunt zien als er veel troep in zit, dus goed kijken en controleren, meteen ook op teken, is zeker aan te raden.

Kijk goed in plooien en vouwen in de huid maar check ook altijd de oren en ogen van je Shih Tzu goed zodat deze schoon zijn en blijven.

Goed en geschikt voer geven

Verharen doet je hond toch maar je kunt er wel wat aan doen om dit te verminderen. Om te beginnen is het belangrijk je hond het juiste voer te geven. Als je hond goede brokken te eten krijgt, dan kun je dit zien aan de vacht. Een gezonde vacht van een hond glanst namelijk flink terwijl een hond die ziek is of niet goed te eten krijgt, een doffe vacht zal hebben.

Met goed eten kun je extreem verharen of haaruitval al wat tegengaan.

De vacht regelmatig wassen

Het is daarnaast erg belangrijk dat je goed borstelt en de vacht van je hond regelmatig wast. Gebruik hiervoor een milde hondenshampoo die niet in de ogen prikt of irriteert. Goede hondenshampoos worden gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten zodat ze veilig in het gebruik zijn.

Spoel de shampoo na even intrekken goed uit en droog je hond goed af zodat er geen restjes achterblijven. Daarna kun je je hond borstelen zodat de vacht er netjes uitziet en alle klitten eruit zijn. Als je de vacht en huid goed schoonhoudt bij je Shih Tzu, verhaart je hond ook minder.

Leer alles over de verzorging van jouw Shih Tzu

Wil je ontdekken hoe je jouw Shih Tzu zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Niet overdrijven met borstelen

Let wel: goed borstelen is nodig bij dit ras maar overdrijf er niet mee. Door teveel te borstelen kun je het verharen juist extra stimuleren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er daarnaast voor dat je hond regelmatig naar de trimsalon gaat. Hierdoor wordt het verharen minder en krijgt je hond een nieuwe vacht die weer netjes aan kan groeien tot de haren weer lang zijn. Het is net als bij mensen: als je regelmatig je haar laat knippen groeit het toch weer aan en is dit gezond omdat je nieuwe haren krijgt en de oude kwijtraakt.

Als je je Shih Tzu laat knippen dan krijgt je hond een zogenaamd puppykapsel. Deze naam is te danken aan het feit dat de Shih Tzu pup veel minder lang haar heeft dan de volwassen hond.

Verharen kan maar deels verminderd worden

Als je niet tegen hondenharen kunt of het vervelend vindt dat je hond verhaart, dan is het niet verstandig er überhaupt eentje aan te schaffen en al helemaal geen Shih Tzu. Het is en blijft nu eenmaal een langharige hond die aardig wat haar verliest, zelfs als je er regelmatig mee naar de trimsalon gaat. Blijft je hond erg verharen en lijkt het je wat extreem te zijn?

Mogelijk mankeert je viervoeter dan wat. Neem je huisdier dan altijd even mee naar de dierenarts om te kijken of je Shih Tzu wat mankeert. Als het probleem echt in de vacht zit, dan is dat vaak goed aan te pakken met borstelen, druppels voor op de vacht of voor door het voer of met medicatie.

Zo zal je hond minder verharen en heb jij niet overal in huis en op je kleren hondenhaar zitten. Helemaal voorkomen kan natuurlijk nooit met dit ras dus gebruik met regelmaat een stofzuiger of kledingborstel om je meubilair en kleding van de haren te ontdoen. Je hond kan er nu eenmaal ook niks aan doen dat verharen aan de orde van de dag is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!