Home | Hoe groot wordt een Shih Tzu?

Hoe groot wordt een Shih Tzu?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu is niet bepaald een grote hond te noemen. Veel mensen zien het beestje dan ook als een ideale schoothond maar er is nog veel meer leuks aan het ras te ontdekken als je even verder kijkt.

Wil je graag weten hoe groot een Shih Tzu kan worden en wat je allemaal met je nieuwe huisgenoot kunt ondernemen zodat jullie er samen veel plezier aan beleven? Lees dan het volgende artikel goed door voordat je een Shih Tzu in huis haalt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Maximale grootte Shih Tzu

Een Shih Tzu is zoals gezegd een klein ras. De gemiddelde schofthoogte van het ras ligt tussen de 20 tot 28 centimeter. Uiteraard komen er ook hondjes voor die net even wat kleiner of groter zijn maar gemiddeld worden ze echt niet groter dan zo’n 28 centimeter.

De kop en de staart van de Shih Tzu vormen de hoogste punten van het lijf. De staart bij een Shih Tzu zit namelijk vrijwel recht bovenop het achterlijf en staat wat omhoog, waardoor deze nagenoeg op gelijke hoogte met de kop van de hond zit. Er is nauwelijks verschil in grootte tussen een reu en een teefje bij dit hondenras.

Meer dan alleen een schoothondje

De Shih Tzu mag door de geringe grootte dan erg populair zijn als schoothondje, verkijk je niet op de gestalte van je hond en denk niet direct dat het hondje het liefste de hele dag slaapt. Het hondenras is zeker gek op het gezelschap van de mensen die voor hem zorgen en wil zoveel mogelijk in de buurt zijn van het baasje.

Maar je Shih Tzu wil meer dan alleen maar slapen en knuffelen. Ondanks de geringe grootte van de hond is de Shih Tzu vrij krachtig en houdt de hond erg van spelen, rennen en uitdagingen. Het is een slimme hond die graag spelletjes doet en die zich niet wil vervelen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Shih Tzu houdt erg van aandacht en spelen

Een Shih Tzu is een intelligente hond waarmee je prima slimme spelletjes kunt doen. Het is erg belangrijk dat je je hond goed bezighoudt zodat hij zich niet verveelt. Verveling kan namelijk bij een Shih Tzu leiden tot klachten zoals depressie maar het kan zich ook uiten door van alles te gaan vernielen en slopen in en om het huis.

Je Shih Tzu houdt van aandacht maar is niet graag alleen dus probeer als je zo’n hondje koopt, veel thuis te zijn. Een keertje weg is echt niet erg maar zorg dat je huisdier de nodige afleiding heeft, speelgoed krijgt en eraan kan wennen als je er eventjes niet bent.

Prima geschikt als familiehond

Als mensen een hond willen aanschaffen, dan is het belangrijk goed te kijken naar wat voor ras geschikt is en bij je past. Dit betekent ten eerste dat je op zoek gaat naar een hondenras waarmee je een klik hebt en die je leuk vindt.

De hond in kwestie kun je wel enkel kiezen op het uiterlijk maar het is vooral belangrijk dat je de hond wat te bieden hebt en dat deze binnen je situatie past. Heb je een gezin met kinderen? Dan is een Shih Tzu een prima gezinshond maar let wel op dat het maar een klein hondje is dat niet al te ruw behandeld mag worden. Spelen is prima maar houd wel rekening met het postuur van je hond. Aan enthousiasme zal het zeker niet ontbreken.

Ook voor oudere mensen geschikt

Als oudere mensen graag een hondje willen voor het gezelschap en een keertje lekker mee te wandelen, dan is een Shih Tzu ook geschikt. Oudere mensen zijn doorgaans veel thuis zodat het hondje vaak gezelschap en aandacht heeft. Doordat het ras klein is, kan het toe met kortere rondjes lopen (zeker als het warm weer is), kunnen oudere mensen het hondje goed aan de riem houden en is het een speelkameraadje en knuffel tegelijk. De hond is niet moeilijk om te verzorgen, vooral de vacht heeft veel aandacht nodig.

Een Shih Tzu past zich makkelijk aan en is voor zowel gezinnen als oudere mensen prima geschikt als huisdier en wordt daarom veelvuldig gekozen. Dat de hond dan ook nog eens een lieve een aandoenlijke snuit heeft, speelt zeker een rol en dat is goed te begrijpen. De pups zijn snoezig om te zien zodat veel mensen als een blok voor dit ras vallen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Shih Tzu

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Toch een hond als je kleinbehuisd bent

Een andere reden waarom mensen juist voor een Shih Tzu kiezen is praktisch. Omdat het maar een kleine hond is, hoef je niet zoveel ruimte te hebben in huis. De hond heeft natuurlijk wel voldoende ruimte nodig maar rendeert ook goed op een appartement. De Shih Tzu is zeer flexibel en past zich makkelijk aan de situatie aan.

Heb je minder ruimte binnen en misschien geen of maar een kleine tuin? Dan past de Shih Tzu zich daar goed op aan maar dien je wel regelmatig met je hond te gaan wandelen of spellen zodat deze voldoende beweging krijgt. Een huis met tuin is natuurlijk ideaal zodat je hondje veel buiten kan maar als je dat niet hebt, kan een Shih Tzu ook prima aan een kleinere woonruimte wennen. Je neemt nu eenmaal niet zo makkelijk een Sint Bernard als je op een flatje woont.

Kijk of het ras bij je past

Laten we wel zijn: de Shih Tzu is een leuke en vriendelijke hond om te hebben die dankzij de geringe grootte en leuke uitstraling bij veel mensen in de smaak valt. Houd er wel rekening mee dat het hondje in kwestie veel onderhoud aan de vacht nodig heeft en dat je daar de nodige tijd voor dient uit te trekken.

Een Shih Tzu houdt van aandacht en gezelschap dus als je vaak afwezig bent, kies je beter voor een ander ras of zelfs een ander dier dat beter tegen alleen zijn kan. Vraag bij een fokker altijd zoveel mogelijk zodat je weet met wat voor ras je te maken hebt. Zo kun jij voor jezelf het beste bepalen of een Shih Tzu passend is voor jou en je situatie en of je voor het kleine hondje kiest.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!