Home | De Shih Tzu

De Shih Tzu

⏱ Leestijd: 9 minuten

Een Shih Tzu is een klein hondenras dat vrij populair is. Het is een sociale hond die zich prima aan de omstandigheden aanpast, graag op zijn tijd knuffelt en op schoot komt maar ook lekker in beweging is, veel speelt en rent.

Het is een prima gezinshond die ook goed met kinderen en andere honden kan dus als je op zoek bent naar een nieuw maatje, is het zeker slim eens aan dit ras te denken. Denk je over de aanschaf van een Shih Tzu? Lees dan eerst de volgende tekst eens goed door zodat je er alles van weet voordat je op zoek gaat naar een nieuwe viervoeter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Hoe komt het ras aan de naam?

Ondanks de Chinese naam die het hondenras draagt, is de Shih Tzu oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en is daar ontstaan in de 17de eeuw. Er bestaat een theorie waarin geclaimd wordt dat het ras is ontstaan door het kruisen van een Pekinees en een Lhasa Apso maar dit is niet wat de Tibetaanse geestelijkheid beweert.

De Shih Tzu wordt in Tibet beschouwd als een heilige hond. Dit komt doordat in de legende wordt verteld dat dit het dier was dat Boeddha vergezelde op zijn reis naar het licht. De hond wordt duidelijk met het boeddhisme geassocieerd en het ras werd oorspronkelijk alleen in kloosters gefokt en gehouden.

Spirituele hond

Voor de monniken in Tibet was de Shih Tzu een spirituele hond die alleen door geestelijken gehouden mocht worden. In de 17de eeuw was de relatie tussen Tibet en China vele malen beter dan tegenwoordig en kreeg het Chinese hof een Shih Tzu cadeau. Toen kreeg het ras ook de naam die het tegenwoordig nog altijd draagt.

De naam Shih Tzu is afkomstig uit het Chinees. Het ras is vernoemd naar Xi Shi, een van vier schoonheden uit het Oude China. De naam Shih Tzu is afkomstig van de Chinese karakters voor leeuw. Niets vreemd natuurlijk als je bedenkt dat het ras, net als bijvoorbeeld de Pekinees, gezien werd als een leeuwtje.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geschiedenis van het hondenras

De geschiedenis en ontwikkeling van het ras zijn zeker bijzonder te noemen. Doordat ze in de eerste jaren vooral gefokt werden door geestelijken in klooster en enkel daar of bij de koninklijke familie woonden, was het ras met name erg geliefd als schoothondje bij vooraanstaande personen.

Waarom het hondje er zo uit ziet zoals nu het geval is, is speciaal. In de tijd dat keizerin Cixi over het land regeerde werd het ras verder doorontwikkeld in China. De gewone burgers mochten geen Shih Tzu houden, dit was enkel voorbehouden aan leden van het hof.

Dit bleek niet de beste zet voor het ras te zijn want toen de Britten het land binnenvielen en het koninklijk paleis plunderden, bleven er nog slechts veertien hondjes van het ras over. Alle Shih Tzu’s die daarna nog gefokt werden, stammen af van deze veertien honden, zo wordt dan ook beweerd.

Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld

De Shih Tzu is niet enkel populair in Azië maar er zijn wereldwijd veel liefhebbers van het ras. De hond is in een raszuivere vorm te vinden maar wordt ook gekruist met andere rassen zoals de Maltezer en de Pomeriaan. Er zijn ook kruisingen bekend met een Pekinees maar deze worden niet erkend en zijn zelfs bij wet verboden.

Omdat de vorm van de snuit van de Shih Tzu wat weg heeft van een bloem, staat het ras ook wel bekend onder de naam Chrysantenhond. De Britten waren de eersten die het ras meenamen naar Europa omdat zij een aantal exemplaren cadeau kregen aan het begin van de 20ste eeuw.

Populair in de Verenigde Staten

Omdat het hondje steeds populairder werd, werd in 1935 de eerste ras standaard opgericht en na de Tweede Wereldoorlog gingen ze ook mee naar de Verenigde Staten. Soldaten die terug naar huis keerden na de oorlog zagen er een leuke gezinshond in en besloten het ras daarom ook in eigen land te introduceren.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is de Shih Tzu steeds populairder geworden en kiezen veel mensen voor een hondje van dit ras dat prima geschikt is als familiehond.

Uiterlijke kenmerken van de Shih Tzu

Een Shih Tzu is bepaald geen grote hond te noemen. De lengte van de hond is doorgaans wat meer dan de hoogte. De schofthoogte van de hond loopt uiteen tussen de 20 en 28 centimeter. Het zal je dan ook niet verbazen dat een dergelijk klein hondje vaak gekozen wordt door mensen die klein behuisd zijn.

Er bestaan nauwelijks verschillen in grootte tussen een teefje of een reu. Bij de grootte hoort uiteraard een niet al te zwaar gewicht dat varieert tussen de 4 en 7 kilo gemiddeld. Ook hierbij zit niet veel verschil tussen een teef of een reu.

Staart van de Shih Tzu

Een uiterlijk kenmerk van de Shih Tzu dat direct in het oog springt, is de staart. Deze zit namelijk recht boven op de rug van de hond (dit staat bekend als een hoge aanzet) en valt als een soort pluim over de rug en het achterwerk van het dier. Het hoogste punt van de staart van de Shih Tzu ligt nagenoeg even hoog als de kop.

Hierbij wordt dan wel gekeken naar de daadwerkelijke bovenkant van de schedel want veel hondjes van dit ras dragen hun lange haar op de snuit vaak in een staartje omhoog waardoor de hond wat groter lijkt dan deze in werkelijkheid is.

Vacht van de Shih Tzu

Over de vacht van de Shih Tzu gesproken: deze komt in allerlei verschillende kleuren voor en nagenoeg elke kleur is ook toegestaan bij het ras. Zo vind je de volgende kleuren bij de soort: zwart, wit, leverkleur, brindle, lever- en wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart-wit, blauw , rossig en goudkleurig.

Dit zijn niet alleen veelvoorkomende maar tevens erkende kleuren voor het hondenras. De meeste honden hebben een kleurencombinatie in de vacht waarbij je onder andere kunt denken aan bruin in combinatie met wit maar zwart en grijs in allerlei tinten is ook mogelijk. Bij veel honden van dit ras wordt een bepaalde kleur vacht gecombineerd met wit. De huid onder de vacht kan zelfs kleurpigmenten hebben bij dit ras zoals blauw, zwart of leverkleurig.

Kapsel van de Shih Tzu

De Shih Tzu heeft een langharige vacht maar zonder krullen. De haren zijn stijl en er zit een goede ondervacht onder de vacht die je op het eerste gezicht ziet. Die dubbele vacht bestaat uit een ondervacht met korte haartjes terwijl de bovenste laag, die je dus het beste ziet, wel tot aan de grond kan groeien, indien je dat wilt als eigenaar.

Doordat het ras een lange, dikke vacht heeft, dient deze met regelmaat goed verzorgd en getrimd te worden bij de Shih Tzu. Als je hond een echt lange vacht heeft, dan wordt deze op de kop vaak in staartjes gedaan zodat je huisdier toch nog goed kan zien en de haren niet voor de ogen hangen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je Shih Tzu met regelmaat te laten trimmen. Ga hiervoor naar een goede trimsalon zodat het knippen netjes gebeurt. Kammen en borstelen kun je zelf en is belangrijk om dagelijks te doen zodat je hond geen klitten of vervilte plekken die pijnlijk zijn, in de vacht krijgt.

Snuit van de Shih Tzu

Doordat de Shih Tzu lang haar heeft, ook op de snuit, is deze niet altijd even makkelijk goed te zien. Het is wel duidelijk dat de onderkaak wat verder naar voren steekt dan de bovenkaak waardoor een onderbeet ontstaat. De snuit is kort en door de grote, veelal donkere ogen oogt het ras erg vriendelijk.

De ogen zijn groot en donker en liggen vrij diep in de platte snuit van de hond. Doordat de ogen zo mooi rond en donker zijn, krijgt de hond een sprekende blik en vallen veel mensen daar dan ook voor. Grote ogen in een niet al te grote hondensnuit doen erg lief aan dus we snappen het helemaal als jij ook voor dit ras gevallen bent.

De ogen van een Shih Tzu zijn overigens niet bol zoals je bij andere hondenrassen nog wel eens ziet. Je treft ook lichter gekleurde ogen aan bij het ras maar dit is hoofdzakelijk bij een Shih Tzu met een leverkleurige vacht. Hierbij zijn lichtere ogen toegestaan.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verzorging van de ogen en het gebit van je Shih Tzu

Bij het ras dien je wel regelmatig goed de oogjes te controleren en ze schoon te houden. Traanoogjes komen nog wel eens voor maar als je de snuit goed reinigt, zie je daar niet veel van op het vachtje van de hond en heeft je huisdier daar verder ook weinig last van.

Het gebit van de Shih Tzu is breed (en past daarmee goed in zijn wat bolle snuit) en de lippen sluiten er goed omheen zodat de bek niet open blijft staan als dat niet nodig is. Bij een Shih Tzu geldt dat een goede tandverzorging belangrijk is maar dat is uiteraard bij elke hond het geval.

Karakter van de Shih Tzu

Zo, nu weet je meteen alles over het uiterlijk van de Shih Tzu dat belangrijk is. Iets wat echter nog veel essentiëler is om te weten, is hoe het karakter van deze hond is. Je wilt immers wel een hondje hebben dat goed past bij jou en je gezin en waar je veel plezier aan beleeft. Dit laatste geldt niet alleen voor het baasje maar ook de hond zelf dient het prima naar de zin te hebben in het huishouden waar hij terecht komt. Als je een Shih Tzu wilt aanschaffen, lees dan eerst zoveel mogelijk informatie over het ras door.

Zo kun je voor jezelf ook het beste bepalen of de Shih Tzu wat voor je is. En ja, we snappen best dat je het een leuke hond vindt want dat is het ook maar je moet er wel een goede klik mee hebben en weten hoe het karakter van de hond in elkaar steekt.

Ga naar een erkende fokker als je een Shih Tzu pup wilt aanschaffen

Als je bij een goede fokker voor een Shih Tzu gaat kijken, zul je voor een puppy van dit ras gaan. Wil je meer weten hoe je dit het beste kunt aanpakken en waarop je dient te letten bij de aanschaf van een pup? Lees dan het hoofdstuk dat we daarover geschreven hebben ook goed door.

Een puppy mag doorgaans rond de acht tot negen weken het nest verlaten maar dit kan variëren per fokker. Soms zijn ze net even wat ouder. Je mag bij een erkende en goede fokker al veel eerder komen kijken en kennis komen maken met de puppy’s. Zo kun je een pup uitkiezen waar je een klik mee hebt en deze ophalen als deze weg mag bij de moederhond. De fokker kan je reeds veel over het karakter van de hond vertellen.

Goed gezelschap maar ook lekker actief

Een Shih Tzu is door het karakter prima geschikt als gezinshond. Het is een levendige en blije hond die graag speelt, rent en bij mensen is. Met andere honden kan de Shih Tzu ook goed overweg. Het ras wil op zijn tijd gezellig bij je komen liggen om geknuffeld te worden. Veel mensen denken dat de Shih Tzu een echte schoothond is die enkel voor oudere mensen geschikt is als gezelschap, maar het is tevens een levendige hond die graag speelt, goed met kinderen omgaat en prima met andere huisdieren kan samenleven.

Ze hechten zich snel aan hun familie en willen het liefste zoveel mogelijk bij hun mensen zijn. Je dient er bij het ras wel voor op te passen dat ze voldoende aandacht krijgen maar dat geldt eigenlijk voor iedere hond wel, hoewel de ene soort beter alleen kan zijn dan de andere.

Zorg dat je huisdier zich geliefd voelt

Ben je veel weg en heb je niet zoveel tijd om met je viervoeter te gaan wandelen of spelen? Dan is een Shih Tzu niet de beste keuze. Het hondje is graag in het gezelschap van de mensen die het kent en als je daar niet voldoende tijd voor hebt om dit te kunnen bewerkstellingen, kan het ras depressief worden en zich snel alleen en verlaten voelen.

De Shih Tzu heeft voldoende aandacht nodig en wil graag verzorgd worden zodat hij of zij zich geliefd voelt. Gebeurt dit niet, dan loop je kans een lusteloze, verdrietige hond te krijgen en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. De Shih Tzu is overigens wel een zeer flexibel hondenras dat zich snel aan verschillende situaties kan aanpassen.

Woon je bijvoorbeeld op een appartement, dan zal je hondje zich daar aan aanpassen maar dien je wel voldoende samen met je huisdier te bewegen en te spelen.

Verzorging van de Shih Tzu

Als je ervoor kiest een Shih Tzu in huis te halen, dan heb je er een leuke gezinshond aan waarmee je veel kunt ondernemen. Dit is ook zeker belangrijk om te doen. Je hond mag zich niet gaan vervelen maar daarnaast is het ras niet bepaald groot van stuk en heeft het wel de neiging snel te dik te worden.

Het is belangrijk dat daarmee rekening gehouden wordt. Dit betekent goed voer geven en beslist niet te veel maar ook dat je je hond goed in beweging houdt zodat deze niet te zwaar wordt en gezond blijft.

Overdrijven met bewegen is niet nodig maar zorg ervoor dat je hondje een goede conditie heeft en deze houdt. Houd er rekening mee dat het ras, mede door het lange haar, wat moeilijker lichaamswarmte kwijt kan dus houd je hond op warme dagen meer binnen en zorg voor koele plekken in en buiten het huis. Wandel wat minder lang en geef je hond de kans te ontspannen en af te koelen.

Vachtverzorging van de Shih Tzu

Als je een Shih Tzu als huisdier kiest, is het zeker dat je de vacht goed dient te verzorgen. Het beestje heeft nu eenmaal een langharige vacht die erg kenmerkend voor de soort is. Goed en regelmatig laten trimmen is hierbij belangrijk maar je kunt zelf ook veel doen door de vacht van je Shih Tzu dagelijks te borstelen en de klitten eruit te kammen.

Klitten kunnen echt pijn doen dus zorg ervoor dat je hond deze zo min mogelijk heeft. Niet iedere hond vindt borstelen even fijn dus het is belangrijk je viervoeter er van jongs af aan, aan te laten wennen.

Hoe eerder je ermee begint, hoe sneller je hondje het kent en hoe prettiger het wordt ervaren. Als je een Shih Tzu pup aanschaft, zorg dan dat je haarverzorgingsproducten in huis hebt zodat je zo snel mogelijk met borstelen kunt beginnen. Laat je de haren lang groeien, ook op de snuit? Loop dan leuke strikjes (niet te strak aantrekken) zodat je je hondje een staartje op de kop kunt geven.

Prijs van een Shih Tzu

Als je een Shih Tzu wilt aanschaffen, ga je voor een pup het beste naar een erkende fokker. Een hondje van dit ras kost je dan gemiddeld tussen €800 en €1200. Niet bepaald een gering bedrag maar je weet bij een betrouwbare fokker wel zeker dat je een hondje koopt dat netjes volgens de regels van de rasvereniging is gefokt en dat de best mogelijke verzorging krijgt.

Je kunt wel een Shih Tzu tegen een lagere prijs aanschaffen als je een handelaar op bijvoorbeeld Marktplaats vindt, maar houd er dan wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met malafide fokkers die zich niet aan de regels houden en soms zieke hondjes hebben. Je geeft beter meer uit zodat je een gezond hondje met de juiste papieren mee naar huis neemt.

Training Shih Tzu

Een Shih Tzu kan er erg van genieten om bij je op schoot te liggen of lekker samen met je te relaxen. Het is echter bij het ras zeker van belang je huisdier goed bezig te houden en samen leuke dingen te ondernemen. Een Shih Tzu kun je echt veel leren en met je hondje van jongs af aan trainen is niks mis mee.

Dit kun je zelf doen maar je hond aanmelden voor een hondencursus werkt vaak ook heel goed. Daar leer je wat belangrijk is voor je hond en kun je er thuis zelf mee verder gaan. Een Shih Tzu is een slimme hond die trucjes snel door heeft dus zorg voor de nodige variatie in het spel en wees consequent in de opvoeding en beloning. Je hondje zal dit snel doorhebben en zo wordt samen spelen en trainen alleen maar leuker natuurlijk.

Niet graag alleen thuis

Een Shih Tzu houdt van gezelschap, zowel van andere dieren als van mensen. Zorg er daarom dat je hond niet te vaak alleen thuis is en zich eenzaam voelt en geef ook veel aandacht aan je viervoeter. Om te voorkomen dat je hond zich verveelt is spelen, rennen en wandelen heel belangrijk en zorg je ervoor dat je huisdier zowel in huis als buiten voldoende speelgoed heeft om zich te vermaken. Uiteraard komt het wel eens een keertje voor dat je wat langer van huis bent en je hond alleen is.

Daar kun je je hond prima aan wennen, maar doe dit al vanaf jonge leeftijd. Zit je hond in de bench als jij er niet bent? Beloon je viervoeter daar dan voor zodat het niet erg is om erin te moeten en dit gewoon makkelijk gaat.

Bekende hond van dit ras

Er zijn nog wel eens bekende honden op televisie of in de film te bewonderen. We kennen zo ook een bekende Shih Tzu, maar dat is wel een kruising tussen verschillende rassen. Deze hond kreeg de naam Boomer mee. Deze naam werd daarna ook aan de kruising gegeven maar een Boomer is feitelijk geen ras noch de officieel erkende naam.

Boomer verscheen tussen 1979 en 1982 in een televisieserie en films die de naam van de hond droegen en was geen rashond maar meer een vuilnisbakkenras. De televisiehond heeft echter zeker veel weg van de Shih Tzu. De naamgeving voor de kruising die je tegenwoordig veel, kun je vergelijken met een Schotse Collie die door veel mensen een Lassiehond genoemd wordt, naar de bekende televisiehond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!