Home | Veel voorkomende ziektes bij de Shih Tzu

Veel voorkomende ziektes bij de Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu die je bij een erkende fokker koopt, is als het goed is helemaal gezond. De gezondheid van de hondjes staat bij deze fokkers namelijk centraal en ze doen er alles aan om ze ook goed gezond te houden zodat mensen een leuke en lieve pup mee naar huis kunnen nemen waar ze nog jarenlang een fijn maatje aan hebben.

Een hond blijft echter wel een levend wezen dus de kans dat je beestje te maken krijgt met een ziekte of aandoening is altijd aanwezig. Vraag je je nu wel af welke ziektes veel voorkomen bij de Shih Tzu en wat je allemaal kunt doen om je hondje zo gezond mogelijk te houden? Of wil je weten voor welke ziektes het ras gevoelig is? Lees de volgende tekst dan door.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Meest voorkomende ziektes bij de Shih Tzu

Bij elk hondenras komen bepaalde aandoeningen voor die specifiek zijn voor de soort. Dit is ook bij de Shih Tzu het geval. Er zijn zeven problemen te noemen waar het ras nog wel eens mee te kampen krijgt. Dit zijn de volgende: benauwdheid of kortademigheid, trachea collaps, tandproblemen, cataract, oogontsteking, nierinsufficiëntie en patellaluxatie.

Benauwdheid en ademhalingsproblemen

Doordat de Shih Tzu erg lang haar heeft, betekent dit dat zij een dikke en warme vacht hebben. Zeker als je deze niet kort laat knippen isoleert de vacht erg goed. Met name op warme dagen dien je daarom extra goed op te letten dat je hond zijn warmte goed kwijt kan en niet benauwd wordt. Zorg daarom voor voldoende schaduw en mogelijkheden om af te koelen. Neem je hond niet mee naar buiten op het heetst van de dag en loop kortere rondjes dan normaal zodat je huisdier geen ademhalingsproblemen krijgt.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Trachea collaps

In het geval van een trachea collaps klapt de luchtpijp van de hond dicht en kan je huisdier daardoor moeilijker ademen. Deze aandoening is erfelijk maar kan doorgaans wel behandeld worden met medicatie zoals antibiotica en ontstekingsremmers. De Shih Tzu heeft veel last van hoesten bij deze aandoening en dit zeker kan tegengegaan worden.

In sommige gevallen is een operatie nodig als je hond aan deze aandoening lijdt.

Tandproblemen

Tandproblemen komen bij veel hondenrassen voor. Je kunt hierbij denken aan tandsteen, de vorming van bacteriën en infecties aan het gebit of tandvlees. Hier kun je als baasje veel tegen doen door het gebit van je Shih Tzu regelmatig te controleren en te reinigen.

Veel tandproblemen kunnen voorkomen door je viervoeter droogvoer te geven en te laten knabbelen op een botje waardoor het gebit gereinigd wordt.

Cataract

Bij de Shih Tzu zie je ook regelmatig oogproblemen, waarvan cataract, oftewel staar, er eentje is. Het oog is dan aangetast en ziet er troebel uit. Hiervoor is geen behandeling met medicatie mogelijk maar een operatie kan wel. Omdat de hond er vaak weinig last van heeft, behalve een wat minder goed zicht, wordt deze aandoening vaak zo gelaten.

Cataract kan op elke leeftijd voorkomen bij een Shih Tzu en is vaak het gevolg van een beschadiging aan het oog. Het kan tevens erfelijk bepaald zijn.

Conjunctivitis

Een ander bekend oogprobleem bij een Shih Tzu is oogontsteking, ook wel bekend als conjunctivitis. Hierbij ziet het oog van de hond rood en is geïrriteerd. Deze aandoening zie je bij veel hondenrassen en is te behandelen met antibiotica. Zeker als je Shih Tzu erg lang haar heeft zie je niet altijd de oogjes even goed dus controleer met regelmaat of deze nog in orde zijn.

Nierinsufficiëntie

Bij nierinsufficiëntie werken de nieren van je hondje niet meer goed en worden de afvalstoffen niet meer goed gescheiden en verlaten ze niet meer soepel via de urine het lichaam. Er komen twee soorten nierfalen bij de Shih Tzu voor: acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

Je kunt dit niet voorkomen maar bij acuut falen kan gekeken worden of de oorzaak kan worden achterhaald en worden bestreden. Bij chronische nierinsufficiëntie kan je hondje speciale medicatie krijgen en met speciaal voer nog een heel aardige leeftijd bereiken.

Patellaluxatie

In het geval van patellaluxatie is de knieschijf van je hond ontwricht. Deze aandoening kan erfelijk zijn en dit is bij kleine hondjes dan ook vaak het geval.

Patellaluxatie kan tevens ontstaan als gevolg van een blessure, maar dat zie je dan meestal bij wat grotere honden. Als er sprake is van een ernstige vorm van deze aandoening kan je Shih Tzu daaraan worden geopereerd. Bij lichtere vormen is dat niet altijd noodzakelijk maar kan je hondje wel eens door de pootjes heen zakken.

Leer alles over hoe je jouw Shih Tzu gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Shih Tzu zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hoe kun je je hondje zo gezond mogelijk houden?

Niet alle klachten of aandoeningen zijn te voorkomen bij een Shih Tzu maar je kunt je viervoeter wel proberen zo gezond mogelijk te houden. Een Shih Tzu mag dan maar klein zijn, het is wel een hondje met de nodige pit en kracht. Beweging is zowel voor mens als dier belangrijk dus zorg ervoor dat je veel met je Shih Tzu wandelt en speelt.

Overdrijf daar niet in maar zorg gewoon voor een goede balans tussen beweging en rust. Om ademhalings-problemen te voorkomen op warme dagen houd je je hondje zoveel mogelijk binnen en wandel je minder dan anders. Ook tandproblemen kun je voorkomen door je hond goede voeding te geven en ervoor te zorgen dat het gebit netjes schoon blijft. Sommige honden laten zelfs poetsen toe en er zijn tal van middelen op de markt om het hondengebit te reinigen.

Ga naar een erkende fokker

Bepaalde aandoeningen, zeker als ze erfelijk bepaald zijn, zijn niet altijd te voorkomen maar ze kunnen vaak wel behandeld worden met medicatie of een operatie. Zorg ervoor dat je een Shih Tzu puppy bij een erkende fokker haalt. Deze kijkt namelijk naar erfelijke aandoeningen en probeert zoveel mogelijk te fokken met gezonde honden zodat er minder kwalen voorkomen.

En nee, alles voorkomen gaat niet en een goede gezondheidscheck of stamboom geven geen garantie maar het kan wel veel schelen als je een gezonde pup haalt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!