Home | Het trimmen van jouw Shih Tzu: zo pak je dat aan

Het trimmen van jouw Shih Tzu: zo pak je dat aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Shih Tzu in huis haalt dan heb je gekozen voor een langharige hond. Super leuk natuurlijk maar je dient je nieuwe aanwinst wel een handje te helpen met het onderhoud van de vacht. De hond is daar namelijk niet helemaal geschikt voor om dit helemaal zelf te doen maar jij kunt wel veel voor je huisdier betekenen in dit geval.

Voor de eerste keer een Shih Tzu als maatje gekocht of geadopteerd? Dan vraag je je vast af hoe je deze hond mooi en verantwoord kunt trimmen. En kun je dat überhaupt zelf of is het beter met je viervoeter naar een trimsalon te gaan? Alles over de vachtverzorging van je Shih Tzu lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Zelf wassen, borstelen en kammen

Als je voor een Shih Tzu als huisdier kiest, dien je daarvoor de nodige spullen in huis te halen om je hond een handje te helpen de vacht in orde te houden. De langharige vacht van een Shih Tzu is erg gevoelig voor klitten en deze dien je er iedere dag netjes uit te kammen.

Hiermee voorkom je nog ergere klitten waarvan je hond veel last kan krijgen want deze gaan op den duur ook pijn doen. Als je zelf best handig bent met een schaar of tondeuse kun je ook overwegen je hond zelf te knippen of te trimmen maar dit is niet zo eenvoudig als je wellicht denkt. Niet iedere hond blijft netjes stil zitten en een passende coupe knippen bij dit ras is niet zo simpel. De vacht groeit wel weer aan na het knippen maar een beetje model dat bij de Shih Tzu past is wel belangrijk.

Wat heb je nodig voor een goede vachtverzorging?

Om de vacht van je Shih Tzu goed te kunnen verzorgen heb je het volgende nodig: een milde hondenshampoo (bij voorkeur op basis van natuurlijke ingrediënten), een goede kam en borstel die speciaal voor een langharige vacht zijn en het nodige geduld. Niet elke hond vindt het even prettig om dagelijks geborsteld te worden dus wen je huisdier daar zoveel mogelijk aan.

Als je een Shih Tzu als pup krijgt, is meteen beginnen met borstelen aan te raden. Beloon je hond als deze goed de borstelbeurt ondergaat zodat het de volgende keer ook makkelijk gaat.

Let op: Het karakter van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Naar de trimsalon gaan

Heb je nu een hond die niet makkelijk stil blijft zitten, die borstelen echt niet zo leuk vindt of waarvan de vacht zo lang gegroeid is dat het kapsel eigenlijk nergens meer naar lijkt? Dan is het slim om tussen de reguliere borstelbeurten regelmatig met je hond naar de trimsalon te gaan. Een goede hondentrimmer of -trimster kan de vacht van je Shih Tzu netjes kort knippen in een bij de hond passende coupe. Deze kortgeknipte kapsels bij een Shih Tzu staan ook wel bekend onder de namen teddybeerlook of puppykapsel.

Als je ervoor kiest je Shih Tzu regelmatig een kort kapsel aan te laten meten, heeft je huisdier geen last van de lange haren als het warmer weer is, kan hij er niet over struikelen en hangen ze niet voor de ogen zodat ze amper wat kunnen zien.

Voor- en nadelen van beide manieren

Beide manieren, zowel zelf doen als naar een trimsalon gaan met je Shih Tzu om de vacht netjes in orde te laten brengen en de lange manen van je hond te laten knippen, hebben voor- en nadelen. Een voordeel van het zelf doen is dat je dit gewoon thuis kunt doen en het geen extra kosten met zich meebrengt. Ga je met je hond naar de trimsalon, dan betaal je daar doorgaans een aardige duit voor om je Shih Tzu te laten wassen, föhnen en trimmen.

Een groot voordeel van daar naartoe gaan is dat je hond er piekfijn uit komt te zien, een passende haardracht heeft en van alle klitten en mogelijk vuil verlost is. Een trimmer of trimster is immers gespecialiseerd in het vak dus wordt je huisdier tiptop in orde gemaakt. Zeker bij honden die niet al te graag getrimd of geborsteld worden is het verstandig iemand met kennis van zaken in te schakelen voor het onderhoud van de vacht.

Leer alles over het karakter van jouw Shih Tzu

Wil je alles weten over het karakter van jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hoe pak je het borstelen en trimmen het beste aan?

Het is belangrijk dat je weet wat je doet als je je hond zelf gaat trimmen. Ben je best handig aangelegd en wil je dit graag zelf doen en laat je hond dat ook prima toe? Kijk dan eerst altijd goed de kunst af bij een professionele trimmer. Zo weet je hoe je de vacht van je Shih Tzu moet trimmen en onderhouden en kun je dit zelf thuis ook doen.

Op die manier mag de look van je hond zeker getoond worden en heeft hij geen last van irritaties die veroorzaakt worden door de lange haardos. Laat je de haren van je Shih Tzu zo lang mogelijk omdat dit nu eenmaal bij het ras hoort of omdat je met je hond naar shows gaat waar de haardracht een belangrijke rol speelt? Dan is dagelijkse verzorging noodzakelijk. De lange haren die voor de ogen van je Shih Tzu komen hangen, kun je met een leuk strikje vastmaken zodat je hond een staartje op de kop krijgt.

Leer je hond zo snel mogelijk aan borstelen wennen

Het is helaas niet zo dat elke Shih Tzu borstelen prettig vindt en al helemaal niet als dit een dagelijks terugkerende routine is. Het is daarom belangrijk je hond van jongs af aan te laten wennen aan het borstelen zodat dit er gewoon bij hoort. Doe je dit iedere dag een keertje, dan hoeft het niet zo lang te duren en ziet je hond er daarna niet alleen prima uit maar heeft hij ook geen last van irritatie door de lange haren waar vuil tussen blijft zitten.

Zorg er altijd voor dat je hond op tijd getrimd wordt en aan de trimmer gewend raakt zodat daar naartoe gaan geen straf is. Zeker met warme dagen is het zaak dat je de vacht korter houdt zodat je Shih Tzu beter de warmte kwijt kan en niet benauwd raakt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!