Home | Wat kun je doen als je Shih Tzu veel en vaak blaft?

Wat kun je doen als je Shih Tzu veel en vaak blaft?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu blijft natuurlijk een hond, daar kun je niet omheen. En honden blaffen nu eenmaal wel eens, de een wat meer dan de ander. Onder het lieve en aandoenlijke uiterlijk van een Shih Tzu gaat een actief en soms fanatiek hondje schuil dat zich weert als dit nodig is en wel eens van zich wil laten horen.

Natuurlijk mag een hond blaffen, daar is het beestje immers hond voor geworden maar je wilt niet dat andere mensen daar veel last van hebben. Wil je tips om te weten te komen hoe je je hond kunt leren afleren dat hij of zij veel blaft? Lees dan de volgende tekst zeker eens door.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Waarom blaft een hond eigenlijk?

Er kunnen veel redenen zijn waarom een hond blaft. Sommige honden doen dit om te laten zien dat er niet met ze te sollen valt en dat zij hun baas en huis verdedigen. De Shih Tzu zal iemand met verkeerde bedoelingen in je huis of op je grond niet direct veel angst inboezemen omdat het maar een klein hondje is maar onderschat het beestje zeker niet want het kan feller zijn dan je in eerste instantie denkt.

Daarnaast kan een hond blaffen als er een soortgenoot of kat wordt gezien, als er mensen voorbij komen of heel bekend: als de postbode of pakketdienst aan de deur staat. Honden willen ook wel blaffen als ze juist erg enthousiast zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen of rennen, of als ze iemand begroeten die ze kennen. Als baasje thuiskomt, willen ze er nog wel eens onder luid geblaf op af rennen en dat is natuurlijk alleen maar leuk. Tenslotte blaffen honden als ze bang zijn of als ze alleen thuis zijn.

Waarom blaffen sommige honden meer dan andere?

Niet iedere hond blaft evenveel. Sommige honden blaffen van nature meer dan andere, dat zit in hun karakter. Er zijn zelfs honden die maar amper blaffen en die je bijna nooit hoort. Dat je hond eens blaft is niet erg, dat hoort er gewoon bij. Maar als je Shih Tzu veel blaft en dit hinderlijk is voor andere mensen of in situaties waarin blaffen niet gewenst is gebeurt, dan is dat vervelend.

Hier kun je echter wel wat aan doen zodat je hond minder blaft en een ander er geen last van heeft. Blaft je hond tot vervelens toe? Doe er dan zo snel mogelijk wat aan om dit minder te laten worden want je wilt er immers geen problemen mee krijgen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Bekijk eerst waarom je hond zoveel blaft

Als je hond veel of vaak blaft, dan kan het voorkomen dat je dit zelf niet echt weet. Als je hond namelijk veel blaft als jij niet thuis bent, dan hoor je dat immers niet. Het is daarom belangrijk, zeker bij een Shih Tzu die erg van gezelschap houdt, dat je niet te vaak van huis bent en anders je hondje leert daar goed aan te wennen.

Heb je een Shih Tzu pup en moet je toch van huis en kan je huisdier niet mee? Vraag dan als je terug bent aan je buren of zij de hond hebben horen blaffen of janken. Is dat het geval, dan weet je dat je daar wat aan dient te doen want overlast is niet fijn.

Blaffen als de hond alleen thuis is

Je kunt er in het geval van blaffen het beste voor zorgen dat je hond niet te vaak alleen is. Natuurlijk moet je soms van huis, bijvoorbeeld om te werken, bij iemand op visite te gaan of boodschappen te halen. Kan je hondje dan niet mee? Zorg er dan voor dat je je huisdier van kleins af aan eraan went om een tijdje alleen te kunnen zijn.

Koop bijvoorbeeld een bench waarin je viervoeter kan slapen en rusten als er niemand thuis is. Leer je je hondje daar in te gaan als je weggaat, dan raakt het beestje daar snel aan gewend. Ga verveling en eventuele vernieling van meubels en andere spulletjes tegen door je hond voldoende speelgoed te geven als je weg bent. Dan is de aandacht daar op gericht en zal je hond ook minder snel blaffen of janken.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Shih Tzu

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ga met je Shih Tzu op cursus

Het is bij het tegengaan van blaffen belangrijk dat je je hond zo snel mogelijk traint om dit niet te doen in bepaalde situaties. Haal je een Shih Tzu puppy in huis? Ga dan met je hondje op puppytraining zodat hij of zij het nodige leert. Zo kun je je hond daar goed trainen en er thuis verder mee gaan.

Ongewenst gedrag zoals blaffen tegen bezoek, de postbode of als er iemand passeert kun je zo ook tegengaan. Als je hond blaft op het moment dat het niet hoort of niet mag, dan kun je je viervoeter duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. Een Shih Tzu is een intelligente hond en zal dit snel begrijpen.

Doet je hondje het goed en blaft het niet? Beloon je huisdier daar dan zeker voor. Als je dit doet, hebben ze snel door wat goed en wat niet goed is en gedragen ze zich daar ook naar.

Wees consequent in je gedrag

Blaft je hondje nu uit enthousiasme als jij thuiskomt en je door je huisdier wordt begroet? Of is het blaffen een uiting van genoegen als je met je hond aan het spelen of rennen bent? Dan is dat niet zo erg natuurlijk want dit hoort er gewoon bij. Het blaffen duurt dan niet zo lang en een ander ondervindt er geen echte hinder van.

Zeker als je je hond aan het uitlaten bent en er wordt een keertje geblaft, is dat echt niet erg maar je kunt natuurlijk zelf als baasje bepalen wat je vervelend vindt of niet en dit je hond goed aanleren. Blaft je hond wanneer dat niet nodig is? Leer het beestje dit dan zo goed mogelijk af. Wees consequent als je hond blaft en dit niet mag en behandel je hond altijd op dezelfde manier. Een Shih Tzu is dermate slim dat je hond het zo doorheeft als je niet consequent bent in je gedrag en weet goed wat te doen om jou om te tuin te leiden met de grote donkere ogen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!