Home | Het karakter van de Shih Tzu

Het karakter van de Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een hond wilt aanschaffen is het belangrijk dat je een ras kiest dat bij jou als persoon en bij je thuissituatie past. Niet elk hondenras is voor iedereen even geschikt maar er zijn er veel dus grote kans dat jij een leuke hond vindt waarmee je maatjes voor het leven wordt. Heb je je oog op een Shih Tzu laten vallen? Dat snappen we best want het is een leuke, niet al te grote hond om te zien met mooie donkere ogen waarvoor nagenoeg iedereen wel smelt als je een blik van ze krijgt toegeworpen.

Maar wat voor karakter heeft deze hond nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen van een Shih Tzu en bij wat voor baasje past de hond? Dit lees je allemaal in dit artikel zodat jij kunt bepalen of een Shih Tzu bij je past.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Actieve en sociale gezinshond

Schijn kan bedriegen als je eens goed naar de Shih Tzu kijkt en denkt dat je met een schoothondje te maken hebt dat het liefste heel de dag slaapt en geknuffeld wil worden. Ja, natuurlijk houdt de Shih Tzu daar op zijn tijd wel van, zoals elke hond, maar het is daarnaast een actieve en intelligente hond die aardig wat beweging en vooral uitdaging kan gebruiken.

Een Shih Tzu is heel graag in gezelschap, vooral van de mensen die hij kent, maar wil dan graag bezig zijn samen met zijn mensen. Dit betekent dat je met regelmaat met je Shih Tzu dient te wandelen, te spelen en leuke spelletjes voor je huisdier dient te bedenken.

Verveling kan slecht uitpakken voor de Shih Tzu

De Shih Tzu is lief voor kinderen maar houd er wel rekening mee dat de hond maar klein is en dat er niet te wild mee gedaan kan worden. Spelen mag en is zelfs zeer gewenst maar doe dit altijd met mate en stop op tijd. Een goede balans tussen rust en beweging is gewenst bij dit ras.

De Shih Tzu kan niet goed tegen alleen zijn en verveling kan het ras zelfs op den duur funest worden dus zorg dat je hondje voldoende aandacht krijgt en neem er de tijd voor. Ben je niet vaak thuis omdat je gaat werken en kan je hond dan niet mee? Overweeg dan een ander ras of zelfs een ander dier aan te schaffen dan een Shih Tzu.

Let op: Het karakter van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voordelen van de Shih Tzu

Een Shih Tzu is een leuke en gezellige kameraad om in huis te hebben die zich makkelijk aanpast aan de situatie. De hond is zeer geschikt als familiehond maar gedijt ook goed bij oudere mensen die veel thuis zijn en er regelmatig een blokje mee om gaan. De Shih Tzu is actief en intelligent en kun je op allerlei manieren vermaken.

Omdat het een klein ras betreft, kan de hond makkelijk gehouden worden als je wat kleiner woont. Houd er dan wel rekening mee dat je de hond uitlaat zodat deze voldoende beweging krijgt. Een Shih Tzu kan wel zo’n 14 jaar oud worden, blijft speels en kan dus een kameraadje voor jaren voor je zijn. De hond is alert en waaks, heeft best pit en kracht maar blijft doorgaans vriendelijk tegen mensen en andere dieren.

Nadelen van de Shih Tzu

De Shih Tzu is nu eenmaal een klein ras en niet iedereen is daar even gecharmeerd van. Sommige mensen houden nu eenmaal van een wat grotere hond dus die zullen minder snel voor de Shih Tzu kiezen. Als je voor een hond van dit ras kiest, houd er dan echt rekening mee dat je er voldoende tijd en energie insteekt om met je huisdier bezig te zijn.

De hond heeft nu eenmaal veel aandacht nodig en vaak alleen thuis blijven of ergens stilletjes liggen is niets voor dit actieve ras. Een ander nadeel heeft met de fysieke kant van het beestje te maken: de Shih Tzu is nu eenmaal klein maar heeft wel de neiging om snel te dik te worden. Zorg daarom voor voldoende beweging en geef goed voer aan je hond.

En ja, een nadeel (mits je dat als nadeel ziet) is dat je te maken hebt met een langharige hond. Zo is het ras nu eenmaal gefokt. Dit betekent veel haar, niet alleen op de hond zelf maar ook in huis en op jou. Kun je daar niet goed tegen, dan kies je beter een kortharigere hond.

Leer alles over het karakter van jouw Shih Tzu

Wil je alles weten over het karakter van jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat voor baasje past bij een Shih Tzu?

Als je overweegt een Shih Tzu aan te schaffen, dan dien je als baasje wel aan de volgende eisen te voldoen. Zorg er om te beginnen voor dat je veel thuis bent zodat je Shih Tzu van je gezelschap kan genieten en andersom. Zorg voor voldoende tijd en energie om je hond te vermaken en houd er rekening mee dat je de financiële zorg voor een huisdier kunt dragen.

Als baasje van een Shih Tzu kun je je hond wel met regelmaat meenemen naar de trimsalon om het beestje een hip, kort kapsel aan te laten meten maar houd er wel rekening mee dat borstelen aan de orde blijft en je hond een goede vachtverzorging nodig heeft.

Ben jij een geschikte baas voor een Shih Tzu?

Als je gaat kijken voor een Shih Tzu pup zal de fokker je veel over de hond kunnen vertellen zodat je voor jezelf kunt bepalen of het ras bij je past. Een goede fokker zal jou vragen stellen om te bekijken of de hond voor je geschikt is. Zo niet, dan kan er altijd voor gekozen worden om een hondje niet mee te geven. Als je bijvoorbeeld veel van huis bent, is de keuze voor een Shih Tzu niet erg handig en doe je er de puppy geen plezier mee. Ga je naar het asiel om een hondje te adopteren? Ook dan zal er gekeken worden naar jou als persoon en je situatie.

In het asiel willen ze natuurlijk dat je de hond een forever home kunt geven en dat deze niet meer terugkomt. Kijk goed naar jezelf of jij geschikt bent als baasje van een Shih Tzu. Wees eerlijk en doe geen impulsaankoop waar je later misschien spijt van krijgt. Dat is per slot van rekening ook niet fair ten opzichte van het hondje.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!