Home | Verschillende Shih Tzu kapsels

Verschillende Shih Tzu kapsels

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu is nu eenmaal een langharige hond, daar kun je niet bepaald omheen. De honden worden zo gefokt en als je met je huisdier naar hondenshows gaat, dan is de vacht een belangrijk item waar veel naar gekeken wordt. Je kunt de vacht van je Shih Tzu echter ook regelmatig korter laten knippen.

Hoe pak je dit nu het beste aan en wat voor soort kapsels zijn er allemaal mogelijk bij een Shih Tzu? Je leest het in deze tekst.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Dagelijkse vachtverzorging is noodzakelijk bij een Shih Tzu

Als je een Shih Tzu puppy in huis haalt dan zal de vacht van je huisdier de eerste tijd nog niet superlang zijn maar reken maar dat deze gaat groeien. De Shih Tzu heeft een bijzondere vacht: deze bestaat namelijk uit een korte en wat compacte ondervacht die gecombineerd wordt met een vacht aan de bovenzijde die langharig is die blijft groeien.

Deze vacht zie je het beste dus het is belangrijk dat deze goed verzorgd en bijgehouden wordt. De lange manen van je Shih Tzu raken snel in de klit dus het is zaak dat je deze er dagelijks uit borstelt en voorkomt dat deze erger worden en pijn kunnen gaan doen.

Een lange coupe als je een showhond hebt

Bij een Shih Tzu kun je er zelf voor kiezen of je je hond een lang of korter kapsel geeft. Voor beide manieren is wel wat te zeggen maar de keuze is aan jou. Daarbij is het natuurlijk erg belangrijk dat je goed bekijkt wat je hond het prettigste vindt en welk kapsel het meest praktisch is.

Als je een Shih Tzu hebt waarmee je op shows komt, dan zal een lang kapsel onontbeerlijk zijn. Dit hoort nu eenmaal bij het ras. Als je ervoor kiest je hond lang haar te laten houden, zorg er dan wel voor dat je dier daar zo min mogelijk last van ondervindt. Ook lang haar dient op zijn tijd goed geknipt te worden zodat je Shih Tzu een mooie coupe blijft houden en er tiptop uitziet.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Wat kun je doen om de vacht goed te verzorgen?

Lang haar ziet er mooi uit bij een Shih Tzu mits dit goed verzorgd wordt. Dit betekent dagelijks borstelen, ervoor zorgen dat de klitten eruit zijn maar ook dat er geen vuil of viezigheid in de vacht achterblijft. Als je hond buiten is geweest en heeft gespeeld of misschien wel door het gras of zand gerold heeft, is de kans groot dat er wat tussen de haren blijft zitten.

Als dit achterblijft, kan je hond daar echt irritaties van oplopen dus moet je ervoor zorgen dat dit voorkomen wordt. De vacht wassen, goed kammen en borstelen en schoonhouden is belangrijk. Daarnaast is trimmen op zijn tijd essentieel dus ga ook regelmatig naar een trimsalon als je dat zelf niet kunt. Zij zijn gespecialiseerd in honden trimmen en ze een passend kapsel aanmeten.

Maak een kapsel met strik bij je Shih Tzu

Nadeel van een hond met te lang haar is dat ze erover kunnen struikelen als dit te lang wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je Shih Tzu voldoende bewegingsvrijheid heeft en het haar netjes tot op de grond komt en niet langer is. Ditzelfde geldt voor de haren op de snuit. Deze worden nog wel eens geplukt bij langharige exemplaren zodat ze een soort snorretje krijgen, hetgeen op shows gewaardeerd wordt en leuk oogt.

De lange haren mogen niet het zicht van je Shih Tzu belemmeren dus wordt er veel gekozen voor het gebruik van een strikje of lintje in de haren van je hond. Dit kan in allerlei vormen, soorten en maten voorkomen dus je hond krijgt op die manier een mooie pluimstaart midden op de kop. Dit is een veel gezien kapsel bij de Shih Tzu. Koop geschikte strikjes en lintjes en zorg ervoor dat deze nooit te strak zitten want dat kan bijzonder pijnlijk zijn.

Kort kapsel is prettig met warme dagen

Het langere haar bij een Shih Tzu en de dubbele vacht zorgen ervoor dat je hond goed warmte vast kan houden. Dat is natuurlijk prima op koudere dagen maar als het warm weer is, kan dat behoorlijk irriteren en veroorzaken dat je viervoeter de lichaamswarmte niet meer goed kan reguleren en deze niet meer goed kwijt kan.

Gevolg: een benauwde hond die het veel te warm heeft met zijn dikke vacht. In dat geval is het vaak veel beter je hond een ander kapsel dan het langharige aan te meten. Zo blijft je hond koeler en kan hij ook veel beter ademen.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Op tijd en regelmatig laten knippen

Een kort kapsel aanmeten bij je Shih Tzu kun je zelf doen, zeker als je een makkelijke hond hebt die goed stil blijft staan en zich gewillig laat trimmen. Dit is echter niet bij elke hond het geval en niet iedereen is even handig met kam en schaar.

Je wilt je viervoeter natuurlijk geen pijn doen tijdens de knipbeurt en er wel zorgen dat er een leuke coupe gecreëerd wordt die bij de hond past. Het is daarom altijd slim om met je Shih Tzu, zeker als je deze graag kortgeknipt houdt, regelmatig naar een goede trimsalon te gaan. Zij weten wat ze doen en kunnen je hond een kapsel geven dat goed past.

Wat voor kapsel staat bij je Shih Tzu?

Het kapsel dat aan de Shih Tzu wordt gegeven en waarbij ze lekker kortgeknipte haren hebben, staat ook wel bekend onder de naam teddybeerkapsel of puppykapsel. Beide namen zijn vrij duidelijk: je Shih Tzu lijkt na een goede knipbeurt namelijk best op een teddybeer en op een puppy van het ras met het nog minder lange haar.

Als je hond minder lang haar heeft, zijn de ogen en oren ook vrij en dat is voor de hond zelf erg fijn. Daarnaast kun je als baasje beter controleren of er geen viezigheid is achtergebleven na het buiten spelen en dit beter verwijderen als het er zit, simpelweg omdat je het beter ziet zitten en er beter bij kunt om het weg te halen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!