Home | De bruine Shih Tzu

De bruine Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shih Tzu is een ras dat in allerlei kleuren voorkomt. Dit kan zowel een effen gekleurde vacht zijn als een bonte. Je ziet met name veel combinaties van kleuren bij een Shih Tzu. Een Shih Tzu heeft een ondervacht die kort is en niet zoveel onderhoud nodig heeft.

De bovenste laag van de vacht is lang en dien je goed te verzorgen door deze te borstelen of je viervoeter mee te nemen naar de hondentrimmer. Vind je bruin een mooie kleur voor een Shih Tzu? Weet dan dat dit ras er in verschillende soorten bruintinten (al dan niet combinatie met een andere kleur) is. In deze tekst lees je alles over de bruine Shih Tzu.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Verschillende kleuren bij een Shih Tzu

Er zijn veel erkende kleuren bij dit ras te vinden zoals de volgende: leverkleur, brindle (bepaald patroon in de vacht), lever- en wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, wit, zwart-wit, blauw, rossig en goudkleurig. Niet alleen de vacht heeft een bepaalde kleur, ook de huid kan zelfs in een bepaalde tint voorkomen bij de Shih Tzu.

Veel honden van dit ras zijn wit met bruine, zwarte of grijze accenten. De kleuren zitten dan nog wel eens op de staart of het lijfje maar vind je nagenoeg altijd terug op de kop. Diverse tinten bruin bij elkaar zie je ook met regelmaat bij dit hondenras.

De bruine Shih Tzu

Als je een bruine Shih Tzu wilt hebben, kijk dan eerst online of je een fokker kunt vinden die deze kleur aanbiedt. Zo weet je waar je terecht kunt. Als je een erkende fokker gevonden hebt die de kleur heeft die je graag wilt hebben, ga dan zeker eerst eens kijken. Je mag vaak al komen kijken en kennismaken als je hondje nog niet oud genoeg is om het nest te verlaten maar dat wil niet zeggen dat je er niet vast eentje kunt uitkiezen.

Als je voor een bruine Shih Tzu gaat, kun je kiezen uit verschillende tinten bruin, te weten: leverkleurig (dat is een beetje lichter bruin), lever met wit, lichtbruin of donkerbruin. De meeste honden van dit ras en in deze kleur hebben de kenmerkende grote, donkere ogen maar bij bruinachtige honden kunnen deze soms ook lichter van kleur zijn. Dit zie je echter niet vaak.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De bruine vacht van een Shih Tzu verzorgen

Voor elke Shih Tzu geldt dat deze een langharige vacht heeft. De hond zelf is niet in staat om deze vacht goed bij te houden en kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Voor de verzorging van een langharig ras zoals de Shih Tzu haal je daarom het beste zelf goede spulletjes in huis.

Hierbij kun je denken aan goede en veilige hondenshampoo, maar zeker ook aan een goede kam en borstel. Deze zijn er ook speciaal voor honden met lange haren dus kijk goed wat je aanschaft. Het is namelijk de bedoeling dat je de hondenvacht goed verzorgt zonder dat je je huisdier pijnt doet omdat je bijvoorbeeld te hard borstelt of de klitten eruit trekt.

Het borstelen van een bruine Shih Tzu

Als je een Shih Tzu aanschaft dan is het goed om te weten dat deze hond veel vachtverzorging nodig heeft. Koop goede borstels om je hond, bij voorkeur dagelijks, te borstelen zodat je klitten eruit haalt en het vervilten van de vacht tegengaat. Dit laatste kan namelijk zeer pijnlijk zijn en je hond op den duur zelfs belemmeren in zijn hele doen en laten.

Bespaar niet op een goede borstel maar kies er eentje die prima bij de soort vacht van de Shih Tzu past. Niet elke hond vindt borstelen even fijn hoewel er zeker bij zijn die het allemaal wel prima vinden. Leer je hond van jongs af aan wennen aan het borstelen zodat ze weten dat dit erbij hoort om een mooie bruine vacht te houden. Koop je je bruine Shih Tzu als puppy? Leer dan aan dat borstelen erbij hoort en beloon je hond daarvoor. Zo zullen ze het minder vervelend vinden dat dit iedere dag nodig is.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Neem je bruine Shih Tzu meer naar de trimsalon

Kun je je eigen Shih Tzu niet altijd even goed borstelen of kun je de bruine vacht niet zo mooi houden als je zou willen? Dan is het zeker het overwegen waard je hond mee te nemen naar een goede trimmer. Deze zijn er genoeg dus kans zat dat je bij een prima trimsalon bij jou in de buurt terecht kunt.

Een trimmer kan de vacht van je bruine Shih Tzu netjes in model knippen zodat je hond er niet over struikelt bij het lopen en de haren niet voor de ogen komen te hangen want dat is nu eenmaal niet zo handig. Als je dit door een officiële trimmer laat doen, weet je zeker dat het goed gebeurt en je Shih Tzu er mooi en netjes uit komt te zien. Sommige dingen kun je nu eenmaal zelf niet zo goed als een professional en daar horen knippen en borstelen soms ook bij als het om een hond gaat.

Wat als je bruine Shih Tzu een doffe vacht heeft

Als je hond gezond is dan is spelen, rennen, goed eten en lekker knuffelen natuurlijk aan de orde van de dag bij een ras zoals de Shih Tzu. Bij een hond kun je goed aan de vacht zien of deze gezond is. Een glanzende bruine vacht bij je Shih Tzu duidt erop dat je hond gezond is, goed voer te eten krijgt en lekker in zijn vel zit.

Daarnaast is goede vachtverzorging heel belangrijk. Als je je bruine Shih Tzu met regelmaat een wasbeurt geeft zodat alle vuil (ook dat wat je niet op het eerste gezicht ziet of eruit borstelt) weg is, daarna goed droogt en alle klitten eruit kamt, ziet je hond er tiptop uit en zal de vacht netjes glanzen. Zelf was je per slot van rekening ook je haar zodat dit er mooi uitziet en een goede glans heeft dus waarom zou je dit bij je hond niet doen? Een glanzende vacht weerspiegelt nu eenmaal een gezond huisdier.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!