Home | De zwarte Shih Tzu

De zwarte Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

De vacht van een Shih Tzu is er in veel kleuren en er zijn vooral veel combinaties van kleuren mogelijk. De vacht van een Shih Tzu bestaat uit een korte ondervacht en een langharige toplaag. Zelfs de huid kan nog een bepaalde kleur hebben bij dit ras. De ondervacht zorgt voor een goede warmteregulering en groeit nauwelijks.

De Shih Tzu is echter wel een langharige hond te noemen want de bovenste vacht groeit goed en dient dan ook zeer goed verzorgd en regelmatig getrimd te worden om deze mooi te houden, klitten en vervilting te voorkomen. Een Shih Tzu komt ook in het zwart voor, doorgaans in combinatie met een andere kleur. In dit artikel lees je alles over de zwarte Shih Tzu.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Verschillende kleuren bij een Shih Tzu

Als je voor een Shih Tzu gaat kijken, heb je vaak de keuze uit verschillende kleuren. Je kunt een Shih Tzu in één kleur kiezen maar veelal bestaat de vacht uit meerdere kleuren bij dit hondenras. De meestvoorkomende en erkende kleuren (ook in combinatie met elkaar) bij een Shih Tzu zijn: zwart, wit, leverkleur, brindle (bepaald patroon in de vacht), lever- en wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart-wit, blauw, rossig en goudkleurig.

Welke kleur je kiest, is natuurlijk aan jezelf maar de meeste hondjes van dit ras zie je in een kleurencombinatie. Daar zit vaak wit bij, samen met een andere kleur zoals bruin, zwart of grijsblauw. Meer dan twee kleuren vacht is tevens mogelijk bij het hondenras. Je ziet vaak lichtgekleurde honden met donkerdere tinten in de snuit maar vlekken op de rug of staart komen ook voor. De patronen zijn niet bij elke hond hetzelfde.

De zwarte Shih Tzu

Een Shih Tzu is ook in volledig zwart te koop. Je kiest dan een hondje met een compleet zwarte vacht waarin geen andere kleuren of tinten zitten. De ogen van je zwarte Shih Tzu zijn mooi donker en groot en kijken je, zoals bij de meeste honden van dit ras het geval is, natuurlijk weer smekend aan zodat jij er als een blok voor valt.

Als je een compleet zwarte Shih Tzu zoekt, is het slim eerst rond te kijken en te informeren bij fokkers of ze een nestje hebben in deze kleur. Je kunt natuurlijk altijd eerst op internet zoeken naar een Shih Tzu pup met een volledig zwarte vacht. In tegenstelling tot zwarte katten die lang niet iedereen wil hebben omdat er van gedacht wordt dat ze ongeluk brengen (hetgeen niet zo is) wordt er wel vaak voor een zwarte hond gekozen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte vacht van een Shih Tzu verzorgen

Een volledig zwarte vacht oogt mooi bij elke hond en dus ook bij een Shih Tzu. Zwart oogt chique en het is bij de Shih Tzu ook een erkende kleur. Wil je liever een hondje met meer kleuren en vind je zwart wel mooi? Kies dan een Shih Tzu met zwart als hoofdkleur of met zwarte accenten. Voor elke Shih Tzu geldt dat ze een dubbele vacht hebben.

De ondervacht is kort en heeft niet zoveel onderhoud nodig terwijl de bovenste vacht langharig is en goed verzorgd dient te worden. Het is nu eenmaal een langharig ras. Heb je gekozen voor een Shih Tzu met een zwarte vacht? Dan dien je deze altijd goed te verzorgen maar dat geldt voor elke vachtkleur.

Het borstelen van een zwarte Shih Tzu

Op een zwart pak zie je niet altijd alle viezigheid zoals stof, zand en andere zaken die je hondje meeneemt van buiten goed zitten maar dat wil zeker niet zeggen dat het er niet is. Borstel je zwarte Shih Tzu daarom dagelijks om alle vuil er goed uit te krijgen en klitten en vervilte plekken tegen te gaan.

Klitten zie je niet zo goed in een zwarte vacht dus borstel je Shih Tzu bij voorkeur iedere dag. Zo blijft de vacht gezond en gaat deze mooi glanzen. De zwarte vacht van je Shih Tzu kun je regelmatig wassen zodat alle vuil en viezigheid eruit is. Kies hiervoor een goede hondenshampoo die veilig is in het gebruik. Goed uitspoelen, afdrogen en vooral je hond daarna goed kammen en borstelen is belangrijk.

Laat je hond zo snel mogelijk wennen aan borstelen en vachtonderhoud

Je kunt de vacht van je zwarte Shih Tzu prima zelf onderhouden. Alleen is niet elke hond doorgaans even dol op borstelen en laten ze dit niet altijd even goed toe. Het is daarom belangrijk dat je je hond zo snel mogelijk laat wennen aan borstelen zodat hij weet dat dit er gewoon bij hoort. Zelf de vacht onderhouden is er nu eenmaal niet bij voor een Shih Tzu.

Heb je de hond als pup in huis gehaald? Zorg dan voor voldoende en goede onderhoudsproducten voor de vacht en gebruik ze zoveel mogelijk zodat je pup er snel aan went.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Neem je zwarte Shih Tzu mee naar de trimsalon

Het is overigens altijd aan te raden je zwarte Shih Tzu met regelmaat te laten trimmen door een professional. De vacht heeft veel verzorging nodig en dient goed in model te worden geknipt. Je kunt er bij een zwarte Shih Tzu voor kiezen je hond regelmatig te laten trimmen zodat de vacht niet in weg zit bij de ogen of met lopen maar lang laten groeien gebeurt ook.

In dat laatste geval is het belangrijk dat je de vacht heel goed bijhoudt om problemen te voorkomen.

Wat als je zwarte Shih Tzu een doffe vacht heeft

Een zwarte vacht bij een Shih Tzu hoort mooi te glanzen. Dit is namelijk een teken dat je hond gezond is en lekker in zijn vel zit. Zeker een zwarte vacht kan heel goed glanzen. Staat je hondje in de zon, dan doet een zwarte vacht soms bijna diepblauw aan. Is de vacht van je hond nu niet zo mooi glanzend als je zou wensen?

Dan kan het zijn dat je niet voldoende verzorging biedt of dat je hondje wat mankeert. Is dat laatste het geval? Neem je Shih Tzu dan mee naar de dierenarts om hem te laten onderzoeken. In bepaalde gevallen kan ander voer ook uitkomst bieden. Met geschikt voer krijgt je zwarte Shih Tzu namelijk een glanzende vacht. Verzorging van de vacht is echter het belangrijkste om deze er top uit te laten zien.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!