Home | Shih Tzu gewicht: wat is normaal en hoe houd je hem op gewicht

Shih Tzu gewicht: wat is normaal en hoe houd je hem op gewicht

⏱ Leestijd: 4 minuten

Heb jij een Shih Tzu in je bezit? Dan heb je het getroffen. Je zal niet de enige zijn die de prachtige en luxueuze vacht van deze ‘leeuw hond’ mooi vindt.

De beestjes komen in vele kleuren en soorten. Ben jij zo iemand die van deze pluisjes houdt en ben je bang dat het beestje te dik of te dun is? Dan ben je op deze website op de juiste plek.

In dit artikel bespreken we alles over het gewicht van de Shih Tzu: wat is normaal, en hoe hou je het beest op gewicht?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shih Tzu nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shih Tzu!

Een beetje meer over de leeuw hond

Zoals we al in de inleiding hebben aangegeven is de naam van de Shih Tzu te vertalen als ‘kleine leeuw hond’ of ‘kleine leeuw’. Al duizenden jaren bestaat dit hondenras in de bergen van Tibet en eigenlijk is het inmiddels weids verbreid in heel China om dit ras in huis te hebben.

Het schoothondje is het ideale hondje om je voeten warm te houden op een koude dag of om lekker op schoot te nemen als je je favoriete tv-programma kijkt. Heerlijk knuffelen!

De geschiedenis van de Shih Tzu

Het is niet onbelangrijk om een beetje te weten over de ontstaanshistorie van de Shih Tzu. De beestjes kwamen voor het eerst voor in de bergen van Tibet waar ze door de boeddhistische monniken werden gefokt als waakhondjes.

De eerste berichten van de Shih Tzu gaan zo ver terug als tot de 7e eeuw. Door hun eeuwenlange contact met de mens is het beestje een enorm lief, schattig en aaibaar beestje en iedereen is het er wel over eens dat deze hond een echt gezellige hond is.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Chinese paleizen vol met Shih Tzu’s

Later werden ze ook door de Chinese adellijken gebruikt om de paleizen te beschermen voor onwelgevallige bezoekers. Ondanks hun kleine gestalte zijn de beestjes dus goede blaffertjes en heb je ze vast wel eens gehoord met het rondbrengen van de folders of de collecte.

De Chinese leiders gebruikten de Shih Tzu ook om andere hondenrassen mee te kruisen: de Pekinees, de Lhasa en er zijn nog wel meer rassen. Via de Chinese adel kwam het beestje uiteindelijk via Engeland in de rest van de wereld terecht.

Shih Tzu gewicht: wat is normaal

Het is niet altijd even duidelijk hoe groot een Shih Tzu zou kunnen zijn: sommige komen groter uit, anderen kleiner. Toch zijn er wel dingen over te zeggen.

Om je een idee te geven voor het eerste levensjaar, hebben we hieronder verschillende afmetingen in een tabel gezet zodat je weet of jouw Shih Tzu zich binnen de normen begeeft of niet.

Hopelijk helpt je dat om te weten hoe het gaat met het gewicht van jouw Shih Tzu.

Groeicurve van een Shih Tzu teef      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 1 0,5 tot 0,8 kilo Maand 7 2,0 tot 4,7 kilo
Maand 2 0,8 tot 1,4 kilo Maand 8 2,2 tot 5,0 kilo
Maand 3 1,1 tot 2,5 kilo Maand 9 2,4 tot 5,4 kilo
Maand 4 1,3 tot 3,2 kilo Maand 10 2,7 tot 5,7 kilo
Maand 5 1,6 tot 3,8 kilo Maand 11 2,9 tot 5,9 kilo
Maand 6 1,8 tot 4,3 kilo Eindgewicht 3,2 tot 6,2 kilo

 

Groeicurve van een Shih Tzu reu      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 1 0,5 tot 0,8 kilo Maand 7 2,4 tot 5,3 kilo
Maand 2 0,9 tot 1,5 kilo Maand 8 2,7 tot 5,6 kilo
Maand 3 1,2 tot 2,6 kilo Maand 9 2,9 tot 5,8 kilo
Maand 4 1,5 tot 3,5 kilo Maand 10 3,2 tot 6,0 kilo
Maand 5 1,8 tot 4,1 kilo Maand 11 3,7 tot 6,3 kilo
Maand 6 2,1 tot 5 kilo Eindgewicht 4 tot 7,0 kilo

 

Check of jouw pup een gezonde groei heeft

Zeker in het eerste levensjaar is het belangrijk dat jouw puppy binnen de bovenstaande richtlijnen groeit. Een te kleine groei is een teken dat er potentieel iets mis kan zijn.

Het is belangrijk om niet gelijk in de paniekmodus te gaan, maar het is wel een reden om even bij een dierenarts langs te gaan. Ook is het nog slechter voor een pup om te groot en te dik te worden.

Zeker in het eerste jaar moet een Shih Tzu zich niet te vol eten omdat hij in het eerste levensjaar vatbaar is voor gewrichtsproblemen, al is dat met kleine honden als Shih Tzu niet het grootste probleem.

Shih Tzu gewicht: hoe houd je hem op gewicht

Het is enorm belangrijk om een te zware Shih Tzu te helpen om zijn overtollige zwaarlijvigheid te bestrijden. Het is belangrijk dat jouw Shih Tzu afvalt als het niet voldoet aan het eindgewicht dat staat in de tabellen hierboven.

Je kunt beginnen met het veranderen van zijn eetpatronen. Geef hem nooit te veel eten en zorg dat het eten kwalitatief is. Het is misschien niet goed om hem de resten van de eettafel op te laten eten. Het is beter om goed hondenvoer te kopen voor je viervoetige vriend.

Let op met de snoepjes opvoeding

Het is soms heel verleidelijk omdat je zoveel van je hondje houdt om hem flink wat te belonen met snoepjes en hondenkoekjes, maar doe dat niet te veel. Juist deze hondenkoekjes zijn dikmakertjes en bevatten een hoop calorieën.

Wij raden je dus aan om je hondje te belonen met andere koekjes en snoepjes, of in ieder geval minder veel te geven aan je beestje.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Ga lekker hardlopen met je Shih Tzu

Een Shih Tzu kan best een tijdje rennen volhouden: vijf minuutjes rennen is al heel goed voor het beest. Ook is het goed om 20 minuten per dag te lopen in het begin en dat op te bouwen tot bijvoorbeeld 30 of zelfs 35.

Lopen, en zeker rennen, moet je niet te hard doen. Neem een snelheid die jouw kleine Shih Tzu vol kan houden. Met serieus overgewicht zal een Shih Tzu snel moe worden, dus bouw het langzaam op.

Weer of geen weer, een dikke Shih Tzu zal er toch echt dagelijks op uit moeten om hem een dunnere pens te geven.

Een dunne Shih Tzu leeft langer

Rashonden, zoals ook de Shih Tzu, hebben al meer aanleg voor erfelijke ziektes en dat zal alleen maar toenemen als het beest wat dikker is. Wil je een lang en gelukkige vriendschap met je Shih Tzu, dan is het wijs om het gewicht van je beestje in de gaten te houden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Het is de laatste decennia erg populair geworden om van alle hondenrassen ook miniatuur rassen te creëren. Datzelfde is gedaan met de al kleine Shih Tzu en het is door fokkers geprobeerd om het beest nog kleiner te krijgen. De miniatuur versie van de Shih Tzu...

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Als we het hebben over de kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel, dan hebben we het over een van de meest schattige, lieve en pluizige hondensoorten ooit. De Shih Tzu x Poedel mix is een klein en krullig beestje met een stevige bouw, maar is ook bijzonder...

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Het is een geniale kruising: de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel. Het beestje wordt ook wel eens Russeltzu genoemd. Het gaat hier om een behoorlijk kleine hond die meestal meer gaat lijken op de Jack Russel terriër. Natuurlijk is het dan geen...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!