Home | Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is de laatste decennia erg populair geworden om van alle hondenrassen ook miniatuur rassen te creëren. Datzelfde is gedaan met de al kleine Shih Tzu en het is door fokkers geprobeerd om het beest nog kleiner te krijgen.

De miniatuur versie van de Shih Tzu wordt door sommige hondenliefhebbers ook wel de ‘theekop versie’ van de Shih Tzu genoemd. Enfin, in dit artikel bespreken we alle ins en outs over de theekop versie van de Shih Tzu. Is het beestje een aanrader om te nemen?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shih Tzu nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shih Tzu!

Een enorm schattige maar felle hond

Met een Shih Tzu krijg je een hond die lijkt op een lief, klein, schattig schoothondje, maar die echt wel een hart heeft van een leeuw. Het beestje kan heerlijk knuffelen en is bijzonder aaibaar.

Tegelijkertijd zal het zich inzetten als waakhond en is het een echt ‘keffertje’. Lang niet iedereen vindt het hondje daardoor geschikt voor het huishouden.

Een interessante geschiedenis van de Shih Tzu (mini)

Wat zijn de voor- en nadelen te weten van een miniatuur versie? Hoewel het beest minder ruimte nodig zal hebben en minder eten zal opvreten, is het wel belangrijk om ook de nadelen te weten.

Voordat we daar echter op ingaan, willen we een beetje ingaan op de historie van de Shih Tzu mini, zodat je een idee hebt waarom het beest überhaupt is gefokt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geschiedenis van de Shih Tzu

De Shih Tzu’s geschiedenis gaat al meer dan een millennium terug. Sterker nog, volgens sommige wetenschappers bestond het ras al in de 7e eeuw in de boeddhistische kloosters van Tibet waar monniken met het beest fokten.

In de eeuwen die volgden werd het beest enorm populair aan het Chinese hof. Daar werd het beest niet alleen gehouden voor het knuffelen, maar ook als ‘keffertje’ om het paleis te bewaken. Niet voor niets betekent de naam ‘Shih Tzu’ zoiets als ‘kleine leeuw’.

Alles moet miniatuur zijn

De afgelopen 20 à 30 jaar is de Shih Tzu gebruikt om mini-honden mee te fokken. De strijd werd geopend door verschillende andere ‘theekop rassen’ zoals Chihuahua en Yorkie.

De mini Shih Tzu weegt helaas nog steeds te veel om te winnen met de Guinness World Record als kleinste hondenras.

Leven met een Shih Tzu mini, de verzorging

Het is uitermate belangrijk dat de theekop versie van een Shih Tzu genoeg beweegt. Het is namelijk enorm makkelijk voor het kleine beestje om obesitas en overgewicht te ontwikkelen.

Het beestje is niet het meest actieve hondenras en als het te veel eet en te weinig beweegt, wordt het sloom, lui en vooral heel dik. Dat heeft natuurlijk allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg, waaronder het moeilijker ademhalen.

Vacht

Eén van de vervelendste klussen die een baasje van de Shih Tzu mini bijna dagelijks moet doen, is het kammen van de krulletjes. Hoewel het beest er dus enorm lief uitziet, is het probleem de vacht.

Als er niet wordt gekamd, kunnen er mogelijk poep, plas en andere vieze dingen in de vacht nestelen met alle gevolgen van dien. Houd de vacht dus in orde door het dagelijks te kammen en te borstelen.

Doe het beestje ook wekelijks in bad met speciale Shih Tzu shampoo, zodat de vacht echt goed schoon is.

Een dier dat stinkt

Een ding wat belangrijk is te weten: een Shih Tzu kan soms enorm slecht ruiken. Daarom is het niet altijd lekker om met het beest te knuffelen.

Om ervoor te zorgen dat het beest lekkerder gaat ruiken is het goed om het dier goed te verzorgen: de haren rondom de mond, rondom de ogen en rondom de poeperd worden vaak snel vies.

Maak de haren dus goed schoon. Ook bepaalde huidinfecties of irritaties kunnen ophopingen van bacteriën geven en daarmee vreselijke stank.

Gezondheid

Het is belangrijk om te weten dat een Shih Tzu mini verschillende erfelijke ziektes heeft. Hoewel het beestje over het algemeen wel 12 tot 15 jaar kan leven, kan je dat nog vele gelukkige jaren rekken als je het beestje goed verzorgt.

Rugproblemen, gewrichtsproblemen, spierspasmen en zelfs hernia’s komen bij het beestje voor.

Vanwege de korte snuit, kan het beestje soms behoorlijk moeilijk ademen en heeft het soms last van benauwdheid, zeker als het beestje te dik is, zoals we hierboven ook hebben aangegeven.

Leven met een Shih Tzu mini, de opvoeding

Het is belangrijk om de Shih Tzu mini nooit alleen te laten met kinderen. Kinderen kunnen soms onvoorzichtig zijn met de hond, maar onze ‘mini kleine leeuw’ zal dat niet altijd over zijn kant laten gaan.

Het is dus aan te raden om een dergelijk hondje te laten wennen aan kinderen, maar ook om het beest nooit samen te laten met de kleinsten.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een echte keffer

Denk niet dat een Shih Tzu alleen maar schattig is, het gaat hier om een echte keffer en dat kan soms flink vervelend zijn. Het is dus belangrijk om het beestje goed en streng dingen aan te leren.

Het beste werkt om het beest te belonen als hij iets goed doet. Zeker de mini versie van de Shih Tzu kan soms het ‘kleine honden syndroom’ oplopen: doordat hij onnatuurlijk klein is, wordt hij snel bang.

Leven met een Shih Tzu mini

Het antwoord op die vraag ligt natuurlijk helemaal aan wat jij graag wilt en wat je leuk vindt. Wil je een lief en schattig hondje dat ook een flink grote mond kan hebben, dan ben je met de Shih Tzu theekop versie in de goede richting.

Het beestje heeft enorm veel liefde nodig en zal het je met een factor 10 teruggeven. Ook is het beestje aardig intelligent en leerbaar.

Zeker voor mensen met een klein appartement of huis en weinig gezinsleden is het keffertje een perfecte hond. Kortom, geef de Shih Tzu mini liefde en je hebt een prachtig hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Als we het hebben over de kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel, dan hebben we het over een van de meest schattige, lieve en pluizige hondensoorten ooit. De Shih Tzu x Poedel mix is een klein en krullig beestje met een stevige bouw, maar is ook bijzonder...

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Het is een geniale kruising: de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel. Het beestje wordt ook wel eens Russeltzu genoemd. Het gaat hier om een behoorlijk kleine hond die meestal meer gaat lijken op de Jack Russel terriër. Natuurlijk is het dan geen...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!