Home | Shih Tzu Chihuahua mix

Shih Tzu Chihuahua mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het kleinste hondenras ter wereld is zonder twijfel de Chihuahua. Dit hondje wordt gemiddeld tussen de 6 en 9 centimeter groot, hoewel er ook wel wat grotere exemplaren te vinden zijn. Een Chihuahua weegt maximaal 2,7 kilo dus veel hond is het inderdaad niet.

Houd je erg van kleine hondjes maar vind je een Chihuahua net te klein en wil je liever een iets groter type hond hebben? Dan kun je ook kiezen voor een mix tussen een Shih Tzu en een Chihuahua. Wil je eerst graag weten wat er typisch is voor deze mix en hoe deze eruit kan komen zien of wat het karakter ervan is? Lees dan alles over deze bijzondere combinatie in dit artikel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De Chihuahua

Om te beginnen eerst wat over de Chihuahua op zich als rashondje. Laten we daar ook meteen bij zeggen dat de mix tussen een Shih Tzu en een Chihuahua niet wordt erkend als officieel hondenras en dat we het daarom een mix en geen kruising noemen. De Chihuahua is een hondje dat voorkomt in de kleuren wit, bruin en zwart of in combinaties daarvan.

Je hebt zowel chihuahua’s met een langharige als een kortharige vacht. Het hondje is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en heeft doorgaans aardig wat temperament. De Chihuahua kan prima als familiehond gehouden worden maar het is belangrijk dat je je pup goed opvoedt zodat je er een leuk en loyaal huisdier aan hebt.

Uiterlijke kenmerken van een Shih Tzu Chihuahua mix

Het moge duidelijk zijn dat je, als je een Shih Tzu en een chihuahua mixt een kleiner hondje krijgt dan wanneer het een raszuivere Shih Tzu betreft. Het resultaat zal echter wel groter zijn dan de Chihuahua op zich. Deze laatste komt net als de Shih Tzu in meerdere kleurencombinaties voor dus de pups van een mix kunnen allerlei kleuren en patronen hebben.

Het hangt erg af van hoe sterk de genen van papa en mama zijn wat de doorslag gaat geven bij de grootte van de pups, de soort ogen en ook de soort vacht. Kruis je de langharige Shih Tzu met een langharige Chihuahua dan is de kans zeer aanzienlijk dat de puppy’s langharig zijn. Het zou zelfs vrij vreemd zijn als dit niet zo was.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Shih Tzu (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Vacht en ogen van de mix

Als er een mix gemaakt wordt tussen een langharige Chihuahua en een Shih Tzu dan is het resultaat een langharige puppy die een goede en regelmatige vachtverzorging nodig heeft. Houd daar zeker rekening mee want je hebt daar goede verzorgingsspulletjes voor nodig maar borstelen, de coupe van je hond in model brengen (bijvoorbeeld een leuk strikje) en de vacht schoonhouden kost je aardig wat tijd. En als je een hekel hebt aan het borstelen van een hond, moet je er natuurlijk niet aan beginnen voor dit ras te kiezen.

Een opvallend verschil tussen de Shih Tzu en de Chihuahua zit in de vorm van de ogen. Beide hondenrassen hebben grote (veelal donkere) ogen maar die van de Shih Tzu zijn gewoon rond en liggen diep in de snuit, terwijl een Chihuahua bollere, meer uitpuilende ogen heeft. Het resultaat? Dat verschilt per nestje en zelfs per puppy. Het is maar net welke genen de overhand hebben bij de mix.

Karakter van de mix

Als je een Chihuahua vergelijkt met een Shih Tzu qua karakter dan zul je snel concluderen dat de eerste hond wat feller is dan de tweede soort. De Shih Tzu is leergierig en intelligent en goed geschikt als gezelschapshond. Dit laatste geldt ook voor de Chihuahua die graag bij mensen is en vaak de voorkeur heeft voor één persoon en daar alles voor doet.

De Chihuahua kan goed omgaan met soortgenoten maar met andere rassen botst het nog wel eens. Een mix van beide honden levert een klein hondje op dat feller zal zijn dan een raszuivere Shih Tzu maar dat ook veel kan leren, mits je de juiste opvoeding en training gebruikt. Zo wordt je mix echt wel een gezinshondje dat graag speelt en bij je is.

Opvoeding van de mix

Bij de opvoeding van de Shih Tzu Chihuahua mix is het belangrijk goed in gedachten te houden dat je te maken hebt met twee hondjes die niet super veel op elkaar lijken. Dit betekent dat je wel te maken hebt met een hondje dat veel kan leren maar je dient zo vroeg mogelijk met de opvoeding van de mix te beginnen zodat je hond zoveel mogelijk leert en weet wat wel en wat niet acceptabel is.

Een Chihuahua kan goed luisteren en dingen doen die jij vraagt maar wees ook bij de mix consequent in de opvoeding. Een Chihuahua mix is slim genoeg om door trucjes heen te prikken dus zorg voor een duidelijke opvoeding zodat je een leuk maatje krijgt.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Shih Tzu

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Prijs van de Shih Tzu Chihuahua mix

Als je een Shih Tzu Chihuahua mix wilt aanschaffen, zul je daarvoor niet bij een erkende fokker terecht kunnen want het is nu eenmaal geen erkende kruising. Dergelijke hondjes worden echter wel gefokt, omdat er nu eenmaal vraag naar is. Let er altijd goed op dat je bij een fokker terecht komt die niet enkel voor het geld beestjes fokt.

Een goede thuisfokker, en ja die bestaan echt, stelt het welzijn en de gezondheid van de hondjes voorop dus het is belangrijk daar goed op te letten. Kijk of de hondjes het goed hebben, of ze er gezond uitzien en hoe het met de moederhond gaat. Een goede fokker heeft niets te verbergen en zal een redelijke prijs voor de mix vragen, mede afhankelijk van hoeveel kosten er zijn gemaakt voor bijvoorbeeld voer, medicatie, paspoortjes enzovoort.

Worden de hondjes tegen lage prijzen aangeboden, dan heb je vrijwel zeker te maken met een broodfokker dus ga daar niet mee in zee omdat je dan kans loopt een zieke pup mee naar huis te krijgen. Voor een raszuivere Chihuahua betaal je tussen de €1000 en €1500 dus voor een mix met een Shih Tzu liggen de prijzen ook zo rond de €1000 bij een betrouwbare fokker.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!