Home | De volwassen Shih Tzu

De volwassen Shih Tzu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een puppy in huis halen is natuurlijk geweldig leuk. Maar ook kleine hondjes worden snel groot dus voor je het weet heb je een volwassen Shih Tzu in huis. Heb je nog niet eerder een Shih Tzu als huisdier gehad en wil je graag weten wat je er van kunt verwachten als je hond straks volwassen is?

Wil je graag weten wat dit voor het uiterlijk betekent maar ook hoe je hond zich ontwikkelt qua gedrag en karakter? Lees dan zeker dit artikel eens door zodat je meer over de volwassen Shih Tzu te weten komt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Het uiterlijk van de volwassen Shih Tzu

Daar waar een Shih Tzu puppy nog vrij korte haren heeft, worden deze steeds langer naarmate je hondje ouder wordt. De Shih Tzu is nu eenmaal een langharig hondenras, op die manier zijn ze gefokt. De bovenste laag van de vacht is het deel dat het hardste groeit en ook in het oog springt. De lange haren zijn kenmerkend voor een volwassen Shih Tzu.

Deze haren hebben snel de neiging om te gaan te klitten dus het is zaak dat je de vacht van je volwassen Shih Tzu goed onderhoudt door deze schoon te houden en met regelmaat te borstelen.

Lange haren bij een volwassen Shih Tzu

Bij veel volwassen Shih Tzu’s laten de baasjes de haren lang groeien, omdat dit bij het ras hoort. Zorg er echter wel voor dat het niet te hinderlijk wordt bij het lopen en dat je hond er niet over struikelt. Een opvallend kenmerk dat je bij veel volwassen honden van dit ras ziet is het staartje op de kop. Dit wordt gedaan om de haren uit de ogen van de hond te houden.

Strikje erom en klaar. Als je ervoor kiest je hond regelmatig te laten trimmen en knippen dan is de vacht natuurlijk veel korter. Zeker met warme dagen zal een kortere vacht prettig zijn voor je Shih Tzu. Laat een goede coupe knippen in de trimsalon zodat je Shih Tzu er nog altijd mooi uitziet. Je hond heeft dan weliswaar een puppylook als het op de vacht aankomt maar is gewoon een volwassen hond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Groot en gewicht van een volwassen Shih Tzu

Denk je nu, als een Shih Tzu volwassen is, dan heb ik best een flinke hond in huis? Dit is niet bepaald het geval want een volwassen Shih Tzu heeft slechts een maximale hoogte van zo’n 28 centimeter, waarbij er weinig verschil tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren van het ras zit.

Een Shih Tzu is een klein ras waarbij een volwassen hond tussen de 4 en 7 kilo weegt dus het is bepaald geen zware soort. Veel mensen kiezen daarom voor deze hond als ze kleinbehuisd zijn. De hond heeft namelijk niet zoveel ruimte nodig maar houd er wel rekening mee dat een volwassen Shih Tzu voldoende beweging en uitdaging krijgt, omdat ze zich anders gaan vervelen.

Volwassen Shih Tzu is nog altijd actief en speels

Als we naar het karakter en gedrag van de volwassen Shih Tzu kijken, kan daarover het volgende gezegd worden. Een Shih Tzu is en blijft een speelse en actieve hond, ook als het geen puppy meer is. Ze zijn intelligent, sociaal en prima geschikt als gezinshond. Van puppy’s is bekend dat ze graag spelen maar dit geldt ook nog altijd voor een volwassen exemplaar van dit ras.

Door het uiterlijk van de hond, nog altijd klein als hij volwassen is, lijkt de Shih Tzu wat breekbaar maar is dat zeker niet. De hond kan best een poosje op schoot liggen of lekker relaxen op de bank maar dat is niet goed om voortdurend te blijven doen.

Voldoende aandacht is erg belangrijk

Het is bij een volwassen Shih Tzu belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt dus wandelen, spelen en rennen hoort er dan ook echt nog bij. Daag je hond fysiek maar zeker ook geestelijk uit met leuke spelletjes en puzzels, zodat je Shih Tzu zich niet verveelt. Van verveling kan het ras zelfs depressief worden dus dat is bepaald niet prettig.

Lekker samen met baasje bezig zijn is sociaal gezien belangrijk voor je hond want deze verkeert nu eenmaal graag in het gezelschap van de mensen die voor hem of haar zorgen. Een Shih Tzu is erg graag in gezelschap en blijft niet graag alleen. Voldoende aandacht is erg belangrijk, ook voor een volwassen hondje zodat deze zich geliefd voelt.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Slimme en alerte hond

Een Shih Tzu is intelligent, pikt snel dingen op en past zich makkelijk aan de situatie aan. Als je je Shih Tzu van jongs af aan veel leert, dan heb je daar veel plezier van als de hond eenmaal volwassen is. Ga ermee op training zodat je hond (en jij trouwens ook) lekker bezig is, want daarvan pluk je echt de vruchten als je hond wat ouder is.

Een Shih Tzu ziet er met de grote donkere ogen in de snuit misschien niet direct afschrikwekkend uit maar de meeste honden van dit ras zijn waaks en reageren alert als er iets aan de hand is. Ze reageren vaak snel op vreemden dus zorg ervoor dat ze goed opgevoed zijn en geen ongewenst gedrag vertonen zoals (te) veel blaffen. Dit komt met name voor als je hond alleen thuis is of wanneer deze zich verveelt. Je dient in een volwassen Shih Tzu net zoveel tijd en energie te stoppen als in een pup van dit ras want de hond zelf is en blijft erg actief.

Wat als je een volwassen Shih Tzu in huis haalt

Veel mensen kiezen er bij de aanschaf van een hondje voor een puppy te nemen zodat ze deze kunnen zien opgroeien en van alles kunnen leren. Kies je ervoor een volwassen Shih Tzu in huis te halen, bijvoorbeeld door er eentje te adopteren in het dierenasiel? Dan kan de hond wel een rugzakje hebben waardoor het gedrag wat anders is dan normaal.

Met veel tijd, geduld en de nodige energie kun jij je volwassen Shih Tzu dan toch nog veel leren (en afleren wellicht) zodat jij een gezellige en vriendelijke kameraad in huis hebt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!