Home | Hoe krijgt je Shih Tzu kort haar?

Hoe krijgt je Shih Tzu kort haar?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Shih Tzu aanschaft, koop je een langharig ras. Wil je een kortharige hond, dan kun je dus beter voor een ander ras kiezen. De Shih Tzu heeft nu eenmaal lang haar maar ook een heel bijzondere vacht op zich. Deze bestaat uit een ondervacht die kort en compact is en waarop een flinke vacht groeit die heel langharig is.

Deze bovenzijde dien je als baasje van een Shih Tzu echt dagelijks te borstelen om klitten tegen te gaan en de vacht er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Kort haar komt voor maar hoe dat precies zit bij een Shih Tzu leggen we je in deze tekst haarfijn uit.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Kort haar bij een Shih Tzu

Het moge duidelijk zijn: als je je hond niet wilt kammen of borstelen en niet veel aan de vacht van je huisdier wilt doen, neem dan beter geen Shih Tzu in huis. Je kunt overigens wel een kortharige Shih Tzu aanschaffen of adopteren maar dan is het geen zuivere rashond meer.

Indien een Shih Tzu met een ander klein hondje wordt gekruist dat minder lang haar heeft, bestaat de kans dat het resultaat van de kruising korter haar heeft dan gebruikelijk is bij een Shih Tzu. Dit betekent wel dat je hond niet raszuiver is en andere kenmerken heeft dan die van een Shih Tzu alleen, zowel uiterlijk als qua karakter.

Een korte coupe voor je Shih Tzu

Je kunt ervoor zorgen dat je Shih Tzu een korter kapsel krijgt maar dit is wel tijdelijk. Je dient hiervoor met je huisdier een bezoekje te brengen aan de trimsalon om je Shih Tzu een korte en vlotte look te geven. Dit scheelt je niet alleen in het borstelen maar de hond kan zelf ook makkelijker lopen en meer zien als het haar wat korter is.

De trimmer zal de haren van je Shih Tzu in een korte coupe knippen die bij het ras past. Deze kortgeknipte look staat bij een Shih Tzu ook wel bekend onder de naam teddybeerlook of puppykapsel. De eerste naam is vrij duidelijk omdat je Shih Tzu na een goede knipbeurt behoorlijk op een teddybeertje lijkt. Ook de tweede naam is te snappen: de Shih Tzu heeft namelijk kortere haren dan de volwassen exemplaren van dit ras.

Let op: De verzorging van jouw Shih Tzu (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Staartje hoort ook bij het ras

De Shih Tzu kun je uiteraard ook het lange haar laten behouden als je dat mooier vindt. Houd er dan wel rekening mee dat je echt iedere dag je hond goed dient te borstelen. Een lange vacht klit snel en je hond kan deze zelf niet voldoende verzorgen en de klitten eruit halen. Hiermee dien je hem echt een handje te helpen.

Als de haren op de snuit te lang worden, kan ervoor gekozen worden deze te plukken zodat je Shih Tzu een soort snor krijgt hetgeen bepaald niet misstaat. Omdat de lange haren op de kop nog wel eens voor de ogen komen te hangen, worden deze tot een soort staartje of knotje bovenop de kop van de hond gebonden zodat ze daar geen last meer van hebben. Dit zie je vaker bij honden van dit ras.

Wat is het nadeel van lang haar bij je hond?

Als je een Shih Tzu hebt, kun je de vacht zo lang laten groeien tot het punt dat je hond er last van begint te krijgen. Een lange vacht (zeker omdat deze ook nog eens dubbel is bij dit hondenras) is niet alleen warm maar kan je hond ook de nodige irritatie opleveren als er vuil tussen de haren komt te zitten of klitjes in de vacht.

Juist door die lange haren zie je het niet zo goed als er vuil tussen blijft zitten dat kriebels en gezwollen plekjes kan opleveren. Controleer daarom dagelijks goed de vacht van je Shih Tzu zodat er zo min mogelijk tussen de haren achterblijft. Ook je Shih speelt graag buiten en rolt natuurlijk wel eens dus er zal zeker wel wat in de vacht blijven hangen.

Hoe krijgt je Shih Tzu een betere vacht?

Je kunt zelf veel doen aan de kwaliteit van de vacht van je Shih Tzu. Om te beginnen is het belangrijk dat je goed en vaak borstelt om klitten en viezigheid weg te halen. Zorg er ook voor dat je regelmatig de vacht wast met een speciale hondenshampoo. Kies een milde shampoo met natuurlijke ingrediënten zodat deze de huid en oogjes niet kan irriteren.

Zorg na het inzepen met shampoo dat deze goed wordt uitgespoeld zodat alle restjes weg zijn en droog de hond goed af. Daarna kun je aan het borstelen beginnen zodat de vacht zonder klitten raakt en netjes in model wordt gebracht. Strikje erin en je hond is weer als nieuw!

Leer alles over de verzorging van jouw Shih Tzu

Wil je ontdekken hoe je jouw Shih Tzu zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Glanzende of doffe vacht

Bij een hond, niet alleen bij de Shih Tzu maar bij alle rassen, kun je aan de vacht zien of ze gezond zijn. Indien een hond een glanzende vacht heeft is dat een teken dat het beestje gezond is. Is de vacht dof? Dan is er meestal iets aan de hand en mankeert je hondje wat of wordt de vacht niet goed verzorgd.

De juiste voeding kan ook bijdragen aan de kwaliteit van de vacht van je hond. Als je goed voor je hond zorgt maakt dit dat deze beter in zijn vel zit en dat zie je er echt wel vanaf, zeker als je naar de vacht kijkt.

Borstelen van de vacht

Als je je hond borstelt, kies daar dan goed materiaal voor om dit te doen. Er zijn speciale borstels in de handel om de langharige vacht van je Shih Tzu goed te behandelen. Bespaar niet op materiaal en koop vachtverzorgingsproducten die goed werken en waarmee je je hond geen pijn kunt doen.

Weet je niet zo goed hoe je zelf je hond het beste borstelen kunt? Ga dan naar een trimsalon en laat het voordoen. Regelmatig daar naartoe gaan met je hond voor een trimbeurt is sowieso verstandig. Door het lange haar kan de Shih Tzu niet altijd goed de warmte kwijt dus een kort kapsel in de zomer en blijven borstelen (ook met kort haar) is zeker aan te raden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!