Home | Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is een geniale kruising: de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel. Het beestje wordt ook wel eens Russeltzu genoemd. Het gaat hier om een behoorlijk kleine hond die meestal meer gaat lijken op de Jack Russel terriër. Natuurlijk is het dan geen volbloed, maar een type met een wat langere vacht en een wat kleiner lichaam. In dit artikel gaan we de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel grondig bespreken: is het misschien de hond voor jou?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Karakteristieken van de kruising

Met deze hybride hond heb je een lief, schattig en gevoelig beestje. Het is een prima hond voor een gezin en het beestje kan met ieder lid van de familie een goede relatie opbouwen.

De Jack Tzu is de perfecte hond voor een gezin met een niet te groot huis: immers, de Russeltzu is een niet zo heel grote hond en daarom past hij prima in het huis. Ook is de kruising goed met andere mensen en zal het eigenlijk nooit bijten of blaffen als hij onbekenden ziet.

Beschrijving van ouders: Jack Russel en Shih Tzu

De geschiedenis van de Jack Russel is enorm interessant. De Jack Russell Terriër, zoals de Britse hondensoort in de 19e eeuw werd genoemd, is in de eerste plaats gefokt voor het jagen op vossen. Het mag zowel vossen jagen boven de grond als in de vossenholen.

Technisch gezien zijn er een aantal verschillende soorten en is de Russell Terriër weer net iets anders dan de Jack Russel, maar beginnelingen zullen het verschil niet zien.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een domineeshond

Het grappige van de Jack Russel is dat het beest is ‘ontworpen’ door dominee John Russell, die hield van jagen. Russell zag het echter als taak om de agressieve Fox Terriër die hij in zijn bezit had, zo te fokken en te temmen dat het beest tammer zou zijn en ook als huisdier zou kunnen worden gehouden. Inmiddels is de Jack Russel een populaire hond in Amerikaanse hondenshows.

Shih Tzu – een interessante naam

De Shih Tzu heeft een interessante naam en betekent zoiets als ‘kleine leeuw’. Maar heeft een nog interessantere geschiedenis. Het hondje komt oorspronkelijk niet uit China, zoals veel mensen denken, maar uit de boeddhistische kloosters van het door China ingenomen Tibet, wat tot de jaren 50 een eigen nationale staat was.

De Shih Tzu werd op den duur een waakhond voor de Chinese adel en moesten de belangrijke leiders beschermen voor ongewensten. Echter na verloop van tijd werden de beestjes gewoon aaidieren en lieten ze hun geblaf langzaam achter zich.

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

De kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel geeft niet altijd dezelfde resultaten. Gezien de ouders echter is het beestje niet alleen lief, aardig en schattig, maar maakt de kruising ook een hele actieve hond.

Zorg ervoor dat het beest regelmatig wordt uitgelaten anders kan het zich gaan vervelen en dat zal niet goed zijn voor zijn humeur. Verveling kan resulteren in depressie of juist destructief gedrag: hij zal beginnen met je kussens en eindigen met je bankstel.

Een bijzonder koppig beest

Hoewel er weinig bekend is over de kruising tussen de Shih Tzu en de Jack Russel, kunnen we wel zien uit de recente kruisingen dat het niet heel makkelijk is om een Shih Tzu x Jack Russel te trainen.

Het beest is enorm koppig en kan zich soms niet helemaal concentreren op de training. Zorg ervoor dat je al een beetje ervaring hebt met honden voordat je een Jack Russel met een Shih Tzu gekruist, neemt als huisdier. Je bent gewaarschuwd.

Toch is het met een beetje inspanning een erg lief beest.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een beetje meer te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van de Jack Tzu, Shih Russel of hoe je het beestje ook wilt noemen, hebben we hier enkele van de punten op een rij gezet.

+ Karakter: een Jack Tzu kan behoorlijk lief, aardig en schattig zijn, maar soms ook een beetje koppig.
+ Uiterlijk: de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel heeft een bijzonder lief en schattig uiterlijk
+ Waakhond: de terriër en de Tibetaanse leeuw kunnen goed getraind worden om als waakhond op te treden.

Koppigheid: de koppigheid van een Shih Tzu x Jack Russel is soms te veel voor sommige baasjes.
Gezondheid: door generaties lang te fokken zijn beide beesten ietwat genetisch gedegenereerd. Het is dus goed  om regelmatig de gezondheid te controleren.
 Dikheid: het beest heeft een aanleg om te dik te worden en dat heeft ook gezondheidsproblemen tot gevolg.

Gezondheid van de Russel Tzu

Het is bekend dat bij veel rashonden de gezondheid er niet op vooruit gaat. Over het algemeen geldt dat hoe zuiverder een hondenras, hoe meer genetische problemen er ontstaan. Erfelijke ziektes die bij de Shih Tzu voorkomen zijn problemen met de nieren zoals nierstenen, maar ook nier dysplasie.

Ook komen navelbreuken soms voor. Bovendien hebben de beestjes soms moeite met ademhalen vanwege hun platte neus, zeker als ze te dik zijn. Jack Russel Terriërs hebben vergelijkbare problemen: dementie, overgewicht en gebitsproblemen.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De Jack Tzu kan makkelijk dik worden

Het is belangrijk om het beestje uit te laten om zo te voorkomen dat de viervoeter te dik wordt. De Jack Russel x Shih Tzu heeft namelijk aanleg voor zwaarlijvigheid en jouw viervoeter van dit type zou niet de eerste zijn die gezondheidsproblemen krijgt door een te dikke pens. Dik zijn is voor honden slecht, niet alleen voor innerlijke gezondheid, maar ook de gewrichten gaan er snel en hevig onder lijden.

Oud worden met een Jack Tzu

Het is niet onmogelijk voor een dergelijke kleine hond om oud te worden: 13 tot 16 jaar voor een Jack Russell is niet slecht en een Shih Tzu wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar.

Een kruising tussen de twee kan in sommige gevallen de 20 wel halen. Dat hangt natuurlijk helemaal af van jou als zijn baasje: hou je zijn gewicht op peil en hou je het beest fit?

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Het is de laatste decennia erg populair geworden om van alle hondenrassen ook miniatuur rassen te creëren. Datzelfde is gedaan met de al kleine Shih Tzu en het is door fokkers geprobeerd om het beest nog kleiner te krijgen. De miniatuur versie van de Shih Tzu...

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Als we het hebben over de kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel, dan hebben we het over een van de meest schattige, lieve en pluizige hondensoorten ooit. De Shih Tzu x Poedel mix is een klein en krullig beestje met een stevige bouw, maar is ook bijzonder...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!