Home | Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als we het hebben over de kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel, dan hebben we het over een van de meest schattige, lieve en pluizige hondensoorten ooit.

De Shih Tzu x Poedel mix is een klein en krullig beestje met een stevige bouw, maar is ook bijzonder alert. Je kunt de mix in veel verschillende kleuren vinden.

In dit artikel bespreken we alles over de kruising Shih Tzu en de Poedel en of het een hond is die jij in huis zou willen nemen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shih Tzu nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shih Tzu!

Het verrassende van kruisingen en mixen

Een kruising is eigenlijk altijd te vergelijken met een ingepakt cadeau die je krijgt voor je verjaardag. Je weet namelijk bij het kruisen nooit helemaal exact wat je krijgt.

Het ligt namelijk helemaal aan de dominante genen. In één nestje Shih Tzu x Poedel kunnen dus verschillende hondenpuppy’s liggen die er heel verschillend uitzien.

De ene helft zal meer lijken op Poedel, de andere helft op Shih Tzu en misschien zitten er ook wel wat tussen die echt een soort ’50 – 50’ zijn.

De naam van de mix

De mix tussen een Poedel en een Shih Tzu komt genoeg voor in deze wereld dat er een naam voor is bedacht: een Shihpoo.

Volgens vele eigenaren is het hondje eigenlijk een levende teddybeer en is de Shihpoo echt een perfecte knuffelhond. Anderen zijn wat kritischer, maar voordat we daarop ingaan, moeten we het eerst over beide ouders hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shih Tzu wordt ook uitgebreid behandeld in Shih Tzu Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een inkijkje in de Poedel en de Shih Tzu ouders

Zoals wij al eerder hebben genoemd, is het niet altijd duidelijk wat voor een beestje je krijgt als je twee verschillende hondenrassen kruist. Daarom is het goed om de historie en het karakter van de twee ouders te bestuderen.

Er komen namelijk bij elk nieuw nestje nieuwe soorten Shih Tzu x Poedel mixen met een nieuw gemengd karakter.

Alles over de Poedel of Doodle

De Poedel, of als ze in een mix zitten, de Doodle, zijn in Europa een van de meest populaire schoothondjes die er bestaan. De Poedels komen oorspronkelijk uit het zuiden van Europa, mogelijk Frankrijk.

Het beest is ontstaan onder de Zuid-Europese adel om mee te helpen op de jacht. Inmiddels zou je dat bij het beest niet meer zeggen: de Poedel is de laatste eeuw vooral voor zijn vacht, uiterlijk en aaibaarheid gefokt.

De Shih Tzu: een hond geschikt als waakhond

Het interessante van de kleine, maar felle Shih Tzu is niet alleen de naam, maar ook de afkomst. Het beestje heeft een bijzonder lange geschiedenis en kwamen in de 7e eeuw mogelijk al voor in de bergen van Tibet.

Daar fokten de monniken het beest zo, dat het ondanks zijn kleine formaat, goed kon dienen als waakhond.

Veel Chinese adellijken hebben het beest genomen. De naam van de Shih Tzu is ‘kleine leeuw’ of ‘kleine leeuwenhond’: het is lief als een hond, maar fel als een leeuw. Uiteindelijk namen de Britten het hondje mee naar Europa.

Alles over de kruising Shih Tzu x Poedel

De Shihpoo heeft uitzonderlijk karakter. Over het algemeen zal het beest de felheid van de Shih Tzu beërven en kunnen we wel stellen dat het gaat om een echt ‘keffertje’.

Misschien heb je wel eens een Shih Tzu gezien als je moest collecteren of folders lopen: het is dát kleine hondje wat hoog en enorm snel achter elkaar blaft.

Ondanks het blaffen is het geen vervelende hond: de Shih Tzu en in nog meerdere mate de kruising Shihpoo is een aaibare en schattig schoothondje. Neem echter geen Shihpoo als de ouders je niet graag benaderen.

Een hond met weinig poeha

Het is een enorm geschikt hond voor huishoudens met weinig mensen en op plekken met weinig buitenruimte. Het beestje is namelijk helemaal niet zo actief over het algemeen en zal met een of twee keer uitlaten al behoorlijk tevreden zijn.

Wel vindt het beest het uitermate prettig om onder de mensen te zijn. Wil je het beest trainen en kunsten aanleren, dat kan het ook: het beestje wordt vaak ingezet in hondensporten en andere shows.

Voor- en nadelen van de kruising

Sommige mensen denken dat er enorm veel voordelen zitten aan het kruisen van honden, anderen zijn wat kritischer. Hoe het ook zij, hier hebben we een aantal plussen en minnen van deze kruising achter elkaar gezet.

+ Karakter: de Shihpoo is over het algemeen een vriendelijk en aanhankelijke hond die niet verlegen en ook niet agressief is.
+ Schattig: de Shihpoo wordt door veel mensen gehouden om zijn schattige vachtje en lieve uiterlijk.
+ Leerbaar: de mix tussen een Shih Tzu en een Poedel kan als ‘keffertje’ goed ingezet worden als waakhond en dat is bij verre niet het enige wat je het beestje aan kan leren.

– Gezondheid: net als alle zuivere rashonden, heeft ook de Shihpoo te maken met erfelijke ziektes van haar ouders.
– Verzorgen: het is belangrijk om de vacht te verzorgen van een Shihpoo, zodat het beestje mooi en schattig blijft.
– Fel: een Shihpoo staat ook wel bekend als keffertje en als de socialisatie niet succesvol wordt gedaan, dan kan het beestje mogelijk onbenaderbaar zijn.

Gezondheid: problemen van de mix

Het is belangrijk om te weten of een Shihpoo een gezonde pup is en gezonde ouders had. Shih Tzu’s en Poedels hebben allebei genetisch overdraagbare aandoeningen. Zo heeft de Shih Tzu vaak nierproblemen en ook een navelbreuk kan soms voorkomen.

Is jouw Shihpoo te dik, dan kan het voorkomen dat het ademhalen erg moeilijk gaat vanwege de platte neus. De poedel zou potentieel kanker en gewrichtsproblemen kunnen ontwikkelen.

Leer alles over jouw lieve Shih Tzu

Wil je álles leren over jouw Shih Tzu? Bekijk dan ook het Shih Tzu Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Verzorging: het is vooral de vacht

Het is belangrijk om de vacht te verzorgen om klitten te voorkomen en om bijvoorbeeld plakkend poep en plas aan de achterkant tegen te gaan. Het is een behoorlijk tijdrovend klusje en een behoorlijk vies en vervelend klusje. Toch moet het worden gedaan.

Een schattig keffertje

Kortom, met een Shihpoo heb je als eigenaar niet alleen een schattige schoothond, maar ook een keffertje als waakhond. Niet iedereen vindt dat laatste leuk, maar de hond wordt dan ook vooral vanwege het eerste gehouden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shih Tzu?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Shih Tzu Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Maak kennis met de Shih Tzu Mini

Het is de laatste decennia erg populair geworden om van alle hondenrassen ook miniatuur rassen te creëren. Datzelfde is gedaan met de al kleine Shih Tzu en het is door fokkers geprobeerd om het beest nog kleiner te krijgen. De miniatuur versie van de Shih Tzu...

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Alles over de kruising Shih Tzu x Jack Russel

Het is een geniale kruising: de kruising tussen een Shih Tzu en een Jack Russel. Het beestje wordt ook wel eens Russeltzu genoemd. Het gaat hier om een behoorlijk kleine hond die meestal meer gaat lijken op de Jack Russel terriër. Natuurlijk is het dan geen...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shih Tzu wilde weten in één compleet e-book!”

Shih Tzu Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shih Tzu!

  • Wil je een Shih Tzu kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shih Tzu zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shih Tzu trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shih Tzu de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shih Tzu en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shih Tzu Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Shih Tzu Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Shih Tzu Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shih Tzu vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!